Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Författaren försvarar boken om Leila K

Publicerad: 30 oktober 2013, 08:18

Petter Wallenberg och hans bok "Historien om Leila K"

Petter Wallenbergs reportagebok "Historien om Leila K" fick svarta rubriker redan innan den publicerades. Medan vissa kritiker hävdar att Petter Wallenberg exploaterat Leila K ser han själv boken som ett tillfälle att ge henne upprättelse.


Artisten Petter Wallenberg driver klubben "Mums Mums" och ger ut tidningen Mums. "Historien om Leila K" släpptes den 17 oktober och skapade rubriker redan innan boksläppet. Här skildrar författaren artistens resa från världsstjärna till hemlöshet. Boken har bitvis kritiserats för att exploatera Leila K:s person och artisten Marc "XLNT Marc" Linnér har hotat att polisanmäla Petter Wallenberg, i en intervju med Aftonbladet.

– Boken var en idé som växte fram med mina dagboksanteckningar under flera års tid. Det är inte en vanlig biografi utan snarare en reportagebok. Den handlar också om världen utanför det svenska samhället, de hemlösas värld i Stockholm och deras kamp för att få livet att gå runt, säger Petter Wallenberg till Resumé.

Historien mellan Petter Wallenberg och Leila K tog sin början 2007. Vid tidpunkten bodde han utomlands och skulle precis släppa boken "Bögjävlar". Inför releasefesten i Stockholm stötte han på Leila K av en slump och frågade om hon kunde tänka sig att göra en spelning under kvällen.

-Vi klickade och bestämde oss för att jobba på musik ihop. Jag åkte hit och letade upp henne och kom i kontakt med världen utanför samhället, som Leila lever i idag. Så började denna resa.

Hur tufft har det varit att skriva den här boken?
– Det är det svåraste jag någonsin gjort. Det har varit extremt många tuffa avvägningar eftersom det är ett svårt ämne. Jag har en otrolig kärlek till Leila K och hoppas föra in henne i den kanon som finns över svenska världsartister och nyansera bilden av henne. Hon hör hemma där, säger Petter Wallenberg som själv växte upp med Leila K:s musik under 1990-talet.

Vad säger du den kritiken som hävdat att boken är ett sätt att exploatera Leila K?
– Man kan läsa boken på så oerhört många olika sätt. Från politiskt vänsterhåll kan man se den som en skildring av ökande klyftor och orättvisor. Från höger kan man se den som en bild av den släpphänta välfärdstatens misslyckande. Jag håller inte med om jag exploaterat Leila. Hon har fått alla intäkter från vårt musiksamarbete och jag har lagt ner flera år på att försöka hjälpa henne. Boken är ett kärleksfullt porträtt av en våra mest legendariska artister.

Har hon själv läst delar ur boken innan del gick i tryck?
– Jag har skickat manuset till henne, men det har varit svårt att hålla en regelbunden kontakt. Jag har ju dock skildrat henne respektfullt och det vet hon.

Känner du att du tagit tillräckligt etiskt ansvar för publiceringen?
– Jag har vänt ut och in på mig själv under många år i arbetet och tycker att boken ger henne upprättelse. Den beskriver den mobbing hon utsatts för i svensk media och spräcker hål på flera myter. Syftet har ju aldrig varit att lämna ut Leila, utan att berätta om en av vår tids mest missförstådda stjärnor. Det är en bok som inte blundar för dalarna men också påminner om topparna.

Det låter nästan som att du känner att du driver ett eget "mission"?
– Lite så har det varit. Boken berättar om hur snabbt det kan gå utför och hur svårt det kan vara att ta sig tillbaka när man hamnar utanför. Det är en blandning av ett populärkulturellt porträtt och samhällsreportage. Jag vill sätta Leila K i en kontext där Sverige växte till en stormakt inom musikexport och berätta om en banbrytande artist som inte får glömmas bort.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.