Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Författaren om duellen med Zlatan

Publicerad: 16 maj 2013, 12:23

David Lagercrantz och Zlatan ibrahimovic

Foto: Resumé och Rikard Kilström

David Lagercrantz biografi över fotbollsikonen Zlatan Ibrahimovic såldes i över 700 000 exemplar innan den gick ut i pocket. Under StockholmMediaWeek berättade han om hur han gick upp i det åtta månader långa bokprojektet.


Ämnen i artikeln:

Zlatan IbrahimovićDavid LagercrantzStockholmMediaWeek

David Lagercrantz, författaren till "Jag är Zlatan" gästade scenen på China Teatern tillsammans med Anne Lagercrantz, chef för Ekot i Sveriges Radio och hustru till biografiförfattaren.

David Lagercrantz beskriver bokprojektet som ett drömjobb med ofantlig press. Efter att ha jobbat med boken i åtta månader blev han "zlatanifierad".

– Jag var lite av Zlatans terapeut. När han gjorde den fantastiska cykelsparken mot England blev jag som förlöst, säger David Lagercrantz.

Zlatan Ibrahimovic hustru Helena Seger berättade för David Lagercrantz att hon aldrig sett två personer som varit så olika, något som förenklade bokprocessen enligt författaren. Han tror inte att det hade fungerat om båda hade varit alfahannar.

I sitt skrivande anammade han dock vissa sidor av fotbollsgeniet för att kunna förmedla känslan av Zlatan Ibrahimovic i biografin.

– Efter åtta månader blev jag lite mer som Zlatan. Det märktes på mitt kroppsspråk och mitt sätt att prata. Jag blev tuffare och fick tvätta bort mina intellektuella neuroser när jag skrev boken, säger David Lagercrantz.

Boken har i många sammanhang beskrivits som bokläsningens räddare eftersom den fått många unga pojkar att läsa. David Lagercrantz känner själv att han gjort nytta och menar att de hyllningar som "Jag är Zlatan" har fått överträffar alla hans tidigare verk. Bland annat blev boken nominerad till Augustpriset 2012.

Mest nervös blev David Lagercrantz när han skulle lämna över bokmanuset till fotbollsstjärnan:

– Vi satt som i en duell. Eftersom jag försökte skapa en känsla av Zlatan i språket och inte citerade honom rakt av så hittade jag på egna uttryck som jag kände var rätt. Jag använde ordet "snubbe" redan i första stycket och Zlatan röt till direkt: "Vad är det här?". han kände inte till ordet och i efterhand kändes det märkilgt att använde Stockholmsslang från femtiotalet, säger David Lagercrantz och fortsätter:

– I ett annat stycke använde jag "tönten från Rosengård" som en metafor. Zlatan var skeptisk först eftersom han aldrig sett sig som en tönt. Sedan förklarade jag att det handlade om dramaturgi. Zlatan är smart, fattade direkt och sa: "då kör vi".

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.