Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Författaren till Zlatans biografi: Inga citat är äkta

Publicerad: 27 maj 2015, 09:58

Vad sa egentligen Zlatan Ibrahimovic till David Lagercrantz?

Foto: Colourbox

UPPDATERAD. David Lagercrantz säger att han har varit på jakt efter "den litterära illusionen av Zlatan Ibrahimovic".


Ämnen i artikeln:

David LagercrantzZlatan Ibrahimovic

När David Lagergrantz skrev biografin om Zlatan bestäde han sig för att skriva den som en roman. Det säger han på en litteraturfestival i Wales enligt brittiska Daily Telegraph, skriver Dagens Nyheter.

För att bilda sig en uppfattning om hur spökskrivna böcker såg ut läste han flera andra biografier. Men de tilltalade honom inte alls.

– Jag hade aldrig läst sådana tråkiga böcker i hela mitt liv. Jag sade till mig själv ”Jag kan inte göra det”. Sedan – jag borde inte erkänna det – började jag att skriva den som en roman. Jag citerade honom egentligen inte. Jag började hitta den här litterära illusionen av Zlatan Ibrahimovic och sedan började jag skriva den, säger David Lagercrantz.

Men även om inte citaten är korrekta menar han att det är den riktiga Zaltan som kommer fram i boken.

– Det centrala är att jag inte arbetade som en journalist. Jag citerade honom inte. Jag vet det – om du vill hitta någonting som låter sant och autentiskt är det sista du vill att citera (någon). Jag tror inte att jag har några äkta citat från honom. Jag försökte skapa en illusion av honom, för att försöka hitta storyn. Jag försökte hitta den litterära Ibrahimovic.

Till Dagens Nyheter säger David Lagercrantz att han känner sig missförstådd och att han berättat om sina metoder under flera år utan att det har blivit något rabalder.

– Jag blir bara ledsen. Jag försökte bara berätta för en engelsk publik hur man gör för skapa litterär autenticitet, det gör man inte genom att citera korrekt. Allt är korrekt i sak, men jag måste hitta ett litterärt perspektiv, säger han till DN.

Mika Wallgren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.