Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Författarens reaktion mot ”tag a hoe” – startar ”tag a hero”

Publicerad: 14 december 2015, 10:33

Reagerade starkt.

"Tag a hoe". Den uppmaningen skickades ut från artisten Samir Badrans konto i helgen – sedan avsade han sig rollen som ambassadör för Musikhjälpen. Nu uppmanar författaren Caroline Engvall sina följare att: "tag a hero".


Ämnen i artikeln:

Samir Badran

Den före detta Paradise hotel-deltagaren och artisten Samir Badran hamnade minst sagt i blåsväder i helgen efter bilden som lades upp på hans Instagram.

Samir Badran har meddelat i efterhand att det inte var han som postade bilden:

Hej... 👋🏼 Idag den 13 december har jag fått känna hur det känns att få en riktig käftsmäll och förnedring av en stor del av svenska folket. Jag har varit med om liknande händelser tidigare men inte av samma anledning som denna. När folk fuckade me mig i skolan, det var ett gäng på 5 stycken som jag själv kunde styra upp. Detta är ett gäng på många hundra tusentals människor som kastar skit och förnedrar mig. Jag kanske skulle kunna tycka detta var logiskt.. OM deras avsikt hade varit av något annat skäl än att dom kämpar för att få bort nätmobbning/ näthat, för de va just det allt handlade om - och varför?? För det dom gör genom att skriva att jag är äcklig, vidrig, patetisk,ful, dum, pinsam, en skam och att jag borde skjutas - det är att precis det... Att mobba, förnedra och NÄTHATA. Jag kan inget annat göra än att säga: Jag är oskyldig.... Ok? Jag är intryckt i ett hörn där alla mina ord vänds mot mig, ingen tror på mig vilket jag förstår då det inte låter speciellt logiskt, men vad mer kan jag göra? Jag trodde aldrig att jag skulle säga det här, men till er vuxna som skriver det här hatet till mig. Jag skäms, skäms och tycker synd om er och även om era barn som får se sina föräldrar trycka ner en annan människa såhär grovt. Vad ni än tycker, så vet jag att jag är en bra förebild och jag vet att jag har ett stort hjärta. Fuck haters! Tack till alla fans Ett foto publicerat av Samir Badran (@samirbadrans) Dec 13, 2015 kl. 11:05 PST

Inlägget togs också bort från kontot, men på grund av stormen som det orsakade valde Samir Badran att hoppa av rollen som ambassadör för SR:s Musikhjälpen.

Caroline Engvall är journalist och författare. Hon skriver själv böcker om barn i svensk sexhandel och var därför en av dem som reagerade starkt mot ordvalet i bilden. Hon hann ta en skärmdump på inlägget som hon själv postade i sina sociala medier tillsammans med uppmaning till eftertanke om vad vi delar.

– När jag såg inlägget på Samirs Instagram-konto insåg jag hur många personer (nästan tusen) som efter enbart 16 minuter hade hunnit bli taggade som horor. Skämt eller inte – frågan är om det är ett samtalsklimat vi vill ha? Jag skriver böcker och debatterar om sexuellt utsatta unga som dagligen kallas horor i skolan och av kompisar och bestämde mig för att ta en skärmdump på inlägget för att uppmärksamma ordvalet och konsekvenserna av det. Skärmdumpen fick stor spridning igår – och idag ville jag vända orden tag a hoe till något gott – tag a hero. För att sprida nätkärlek och glädje istället, säger hon.

Nu hävdar Samir att det inte var han som la upp bilden - men vilket ansvar har profiler i sociala medier för vad de lägger ut, tycker du?
– Som offentlig person har han definitivt ett ansvar för sina sociala kanaler, men framför allt vill jag sätta strålkastarljus på hur det kan kännas för någon att vakna upp och vara taggad som hora på en av Sveriges mest kända människors Instagram-konton. Nu har Samir Badran ett gyllene tillfälle att ta upp ämnet näthat och mansnormer på sin blogg och Instagram-konto.

Här är Caroline Engvalls inlägg:

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Samir Badran

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.