Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Förlaget backar – ger ut korrigerad Kjöller-bok

Publicerad: 4 oktober 2013, 07:37

Dorotea Bromberg, vd på Brombergs Förlag.

Dorotea Bromberg, vd för Brombergs förlag, meddelar att förlaget ger ut en korrigerad utgåva av Hanne Kjöllers bok ”En halv sanning är också en lögn” efter anklagelser om faktafel från Janne Josefsson, SR-reportrar och William Hemberg, kallad ”Stefan” i boken. Hon uppger att hon har ett orubbat förtroende för Hanne Kjöller och att hennes aktning för henne snarare har stigit med tanke på Kjöllers sätt att bemöta mediestormen.


”Jag har varit bokförläggare i snart fyrtio år, gett ut ett tusental  böcker. Det har inte alltid varit enkelt och det har emellanåt stormat  kring vissa av våra titlar.” Så inleder Dorotea Bromberg sin  debattartikel på DN Kultur idag.

Hon uppger att hon aldrig har  upplevt något likt det som har hänt runt Hanne Kjöller och hennes bok  ”En halv sanning är också en lögn.”

Dorotea Bromberg menar att Hanne  Kjöller har skrivit en ”viktig och välskriven bok” och är en skribent  som vågar säga vad hon tycker.

”Därför ville jag gärna ge ut en bok med  henne speciella signum”, skriver Dorotea Bromberg.

Hon menar också  att olika exempel som Hanne Kjöller tar upp i boken rör sig om sådant  som DN:s ledarskribent tidigare har debatterat kommenterat, samt att man  varit snabb med att komma med en rättelselapp efter att BRF-felet  konstaterats.

Dorotea Bromberg menar att förlaget har  ifrågasatts för sitt arbete med boken, men att man inför utgivningen har  anlitat extern expertis som bedömt boken ur ett ”journalististik,  juridiskt och medicinskt perspektiv” samt gjort en ”gängse redaktionell  genomgång”.

Hon påtalar dock att det inte inbegriper att gå in så  djupt på faktakontrollen att förlaget har beställt in radio- och tv-program  och liknande.

Dorotea Bromberg uppger att frågorna har blivit  alltmer bisarra med alltifrån vem som har satt texten till vem som har  tryckt boken.

”Självklart har denna typ av uppgifter ingen relevans för bokens innehåll”, skriver Dorotea Bromberg.

Hon  uppger att hon är stolt över att ha gett ut boken och att man kommer att  ge ut en nyutgåva där faktafel korrigeras och där Hanne Kjöller kommer med  vissa tillägg.

”Mitt förtroende för Hanne Kjöller är orubbat. Detta  är den tredje boken av henne som jag ger ut. Min aktning för henne har  stigit när jag har sett hur hon har bemödat sig om att möta kritiken:  med värdighet, vältalighet, närvaro och inte så lite mod”,skriver  Dorotea Bromberg.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.