Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Förlust för Forma

Publicerad: 17 februari 2010, 09:22

Mediekoncernen Forma redovisar en rörelseförlust på 20 miljoner kronor för 2009. Förlusten beror främst på ett tungt år för företagets tidskrifter.


Ämnen i artikeln:

Patrik WidlundForma Publishing

Patrik Widlund, vd på Forma.

I förlusten ingår 29 miljoner kronor i strukturkostnader som i sin tur härrör från de nedskärningar som gjordes i början av 2009. Dessutom gör förändrade redovisningsregler att pensionskostnader på 5 miljoner kronor belastar resultatet.

Forma blir nu också en koncern med tre dotterbolag: contract, books och magazines. De tre bolagen får egna vd:ar. Anders Knave anvarar för contract (det vill säga OTW), Göran Sunehag blir vd för books och Maria Kroon blir direktör över tidskrifterna.
– Vi står på tre tydliga ben. De har olika affärsmodeller och synergierna är inte så stora. Därför är det bättre att de får utvecklas mer självständigt. Vi ser OTW som en förebild för internt entreprenörsskap, säger Patrik Widlund, som nu blir koncernchef på Forma.

Under 2009 gjorde Books en vinst på 10 miljoner kronor och OTW drog in 27 miljoner. Tidskrifterna gjorde däremot en förlust på 25 miljoner kronor.
– Vi har haft stora besvär i Finland och det har krävt stora resurser. Samtidigt har vi tappat mycket annonsintäkter. Bland annat har Hus & Hems annonsmarknad drabbats hårt.

Omsättningen backar något till 870 miljoner kronor. Även här är det tidskrifterna som är boven.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.