söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Formgren lämnar Neo efter uppmaning om bojkott av DN

Publicerad: 2 september 2015, 06:43

Niklas Orrenius har utsatts för hot.

Foto: Skärmdump Twitter

Marika Formgren lämnar Magasinet Neo efter drev, techjättar utvecklar nytt videoformat och myndigheterna kartlägger dina surfvanor. Det är några av nyheterna i dagens Morgonsvep.

Ämnen i artikeln:

Norrbottens-KurirenLogotypNorrbottens MediaNSDMorgonsvepetNeoNetflixGoogleVideo

Julia Lundin

julia.lundin@resume.se


Formgren lämnar Neo efter uppmaning om bojkott av DN
Efter Julia Ceasar-bråket har skribenten Marika Formgren beslutat sig för att lämna Magasinet Neos redaktionsråd.

DN-reportrarna Niklas Orrenius och Annika Hamrud har under flera nätter mottagit dödshot via telefon sedan de försökt intervjua den anonyma bloggaren Julia Ceasar. När de inte fått tag på bloggaren knackade de på hennes dörr och lämnade en lapp. Hon svarade med att lägga ut journalisternas namn och Orrenius nummer på sin blogg. Marika Formgren, som bland annat har varit krönikör för GP, skrev därefter ett inlägg på sin privata blogg där hon uppmanade till bojkott av DN.

Flera medier har kritiserat Marika Formgren. Cecilia Krönlein på GP har meddelat att hon tar avstånd från Marika Formgrens inlägg. Drev har pågått mot både DN och Neo, varför Marika Formgren nu lämnar Neos redaktionsråd.

”Magasinet Neo och dess chefredaktör har fått extremt mycket och onyanserad kritik för att jag sitter i redaktionsrådet. Eftersom jag anser att Neo är ett viktigt magasin, som klarar sig lika bra utan mig (jag har suttit i redaktionsrådet i ungefär 1,5 år men bara deltagit på ett möte), så kliver jag av”, skriver Marika Formgren på sin blogg.

Marika Formgren har en bakgrund på bland annat Corren, Smålandsposten och Svenska Nyhetsbyrån (SNB).

Världens största techbolag utvecklar videoformat för streaming
Amazon, Google, Intel, Microstoft, Cisco, Mozilla och Netflix utvecklar just nu ett gemensamt videoformat för streaming på nätet. Företagen arbetar under namnet Alliance för Open Media.

Det nya formatet – som ännu inte fått något namn – kan göra det lättare för webbjättar att komma bort från Adobe Flash, som många uttalat sin förfäran för. Syftet med det nya formatet är även att kunna leverera strömmad video för lågdrivna enheter. Det ska även innehålla ett kopieringsskydd – ett måste för företag som Netflix.

Enligt Wired ska videoformatet vara avgiftsfritt, vilket innebär att alla företag kan bygga en mjukvara för att konvertera video i formatet utan att betala.

Det är oklart varför jättar som Apple och Facebook inte tillhör gruppen. Rykten går dock om att Apple ska lansera sitt eget videoformat.

Tusentals svenska sajter skickar vidare dina surfvanor
Svenska myndigheter såsom Bolagsverket, Kronofogdemyndigheten och Polisen registrerar uppgifter om besökarna som surfar på deras hemsidor och skickar vidare uppgifterna till reklamföretaget Addthis i USA. Det visar en granskning som DN har gjort.

Flera mediesajter kartlägger idag sina besökares intressen för att kunna personalisera nyheter. Men nu visar det sig även att en stor del av de svenska myndigheterna gör det, där spårningen sker via så kallade delningsknappar för bland annat Facebook. DN har tagit del av trafik mellan Region Skånes webbsajt och Addthis i USA, där det ingår detaljerad information om vad personen läser om. Det kan exempelvis handla om nyckelord som homosexualitet och aids.

– Jag tror inte de känner till vad som händer i bakgrunden. De är nog väldigt aningslösa, säger Anne-Marie Eklund-Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige, till DN.se.

Norrbottens Media skär ned på 18 tjänster
18 tjänster försvinner på Norrbottens Media, som äger NSD och Norrbottens-Kuriren. Anledningen är minskningar i annons och prenumerationer.

Samtliga sex fotograftjänster dras in från tidningarnas redaktioner. Dessutom drabbas sju på redaktionen och fem på övriga avdelningar såsom tryck och privatmarknad.

Detta innebär att 23 journalisttjänster har försvunnit på ett år, det rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Google får ny logga
Företaget som revolutionerat världen med sin sökmotor och självkörande bilar gör nu sin största logouppdatering på 16 år. Googles nya logga är mjukare och med lite mindre intensiva färger.

Man går från serif-typsnitt, tänk Times News Roman, till sans serif, likt Helvetica. Typsnittet är Googles egna kreation, kallad Product Sans.

YouTube kan ni se hela skaparprocessen. Här nedan är nya loggan.

google

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev