Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Förnekande av romregister blir föremål för internutredning

Publicerad: 29 oktober 2013, 15:33

Lars Förstell

Foto: Pressbild

Justitiekanslern (JK) lämnar över ett ärende som rör Skånepolisens informationsdirektör Lars Förstell till Rikspolisstyrelsens avdelning för interna utredningar. Ärendet rör ett uttalande i Aftonbladet där Lars Förstell förnekade att Skånepolisen har haft ett register över romer.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterNiklas OrreniusJustitiekanslern

Den 23 september avslöjade Dagens Nyheters reporter Niklas Orrenius att Skånepolisen har upprättat ett olagligt register över romer.

I en intervju med Aftonbladet förnekade Skånepolisens informationsdirektör Lars Förstell att Skånepolisen skulle ha ett specifikt register över romer. En privatperson anmälde uttalandet till JK och hävdade att påståendet var en lögn.

Nu konstaterar JK att informationsdirektör Lars Förstells uttalande inte omfattas av meddelarfriheten då det gjordes för myndighetens räkning.

Ärendet ligger därför inte inom Justitiekanslerns exklusiva behörighet som åklagare. Istället är det allmän åklagare som ska ta ställning till om några åtgärder ska vidtas.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.