Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Förre finansministern startar mobilplattform för lokala nyheter

Publicerad: 16 september 2015, 13:20

Allan Larsson blev Årets Lobbyist 2009. Nu startar han Staden i mobilen.

Foto: Andreas Elgstrand

Nu utvecklas nya kommunikationsplattformen Staden i mobilen. Bakom projektet står journalisten och förre finansministern Allan Larsson som precis mottagit nio miljoner kronor i bidrag.


Staden i mobilen är en app som testas i landsbygdsmiljö och bygger på att annonsörerna betalar driften. Det ska vara en lokaltidning, men sticker ut på det sättet att den ska innehålla flera samhällsnyttiga funktioner såsom event, miljö, skolor, sport med mera. Starten sker i Hammarby Sjöstad, Stockholm.

Bakom projektidén står Sveriges förre finansminister Allan Larsson, med hjälp av bland andra chefredaktören för Storsudrets nyheter, Sören Larsson. Allan Larsson är journalist med bakgrund på bland annat Aftonbladet och SVT. Han har även varit styrelseordförande i SVT. Åren 1990-1991 var han Sveriges finansminister.

Stampen skulle först vara med och finansiera Staden i mobilen, men drog sig ur projektet. Numera är KTH och Mittmedia-bolaget Adeprimo ansvariga för mjukvaran.

– I vår tid är lokalsamhällena på väg att tunnas ut genom att den funktion som tidningarna tidigare haft försvinner. Ta till exempel Helsingborgs Dagblad som lagt ner fyra lokalredaktioner. Vi vill återskapa lokalsamhället genom en digital kommunikationsplattform som anpassas efter varje samhälle. Medieföretag eller organisationer kan dra nytta av systemet. De kommer erbjudas en bas av en ny form av lokaljournalistik, säger Allan Larsson till Resumé.

Affärsmodellen kommer inte konkurrera med lokaltidningarna, lovar Allan Larsson.

– Vi ska använda oss om direktreklammarknaden för att driva det här. Direktreklam omsätter fyra miljarder per år och i Hammarby Sjöstad är det tio miljoner per år. Varje bostadsrättsförening ska ha tillgång till sin kommunikationsplats utan kostnad i systemet, vilket leder till att vi får med de boende. Kundklubbar blir den viktigaste basen i finansieringen, då vi här kan skicka ut rabatterbjudanden.

Till skillnad mot en vanlig nyhetsapp ska flera funktioner tillkomma.

– Genom den nya tekniken ska du kunna anmäla dig till event, betala en avgift, boka en stuga – alla de saker du inte kan i papperstidningen. Vi ser internationellt att annonseringen på hemsidor sjunker medan annonsering i mobilen ökar kraftigt. Det finns kommersiella förutsättningar på sikt för att detta ska fungera, säger Sören Larsson, som också varit med och utvecklat projektet.

Staden i mobilen har precis mottagit nio miljoner i utvecklingsbidrag från Vinnova. Om appen i teststadiet fungerar som tänkt så har Vinnova utlovat ytterligare medel. Resultatet kommer kunna ses om cirka ett år, enligt Allan Larsson.

Staden i mobilen kommer först ut i Hammarby Sjöstad och därefter Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Studentstaden i Linköping och Storsudret på Gotland står på tur.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.