torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Förre Mittmedia-chefen: Nedskärningarna är ett skarpt förslag

Publicerad: 19 augusti 2016, 05:29

AnnaKarin Lith. Foto: Pressbild/Mittmedia

Tidigare redaktionella chefen AnnaKarin Lith säger att förslaget är skarpt – och att Per Bowallius står bakom, Gawker.com skrotas och Twitter stänger ner hundratusentals terrorkonton.

Ämnen i artikeln:

TwitterAftonbladetAnnaKarin LithMittmediaThomas PeterssohnPer BowalliusGawkerMediaMedier

MF

Mårten Färlin


Förre Mittmedia-chefen: Nedskärningarna är ett skarpt förslag...
AnnaKarin Lith satt själv med i strategiarbetet på Mittmedia innan hon avgick som en direkt följd av att Thomas Peterssohn fick gå. Nu säger hon till DN att strategialternativet som framkommit i tidningens avslöjande var ett av två skarpa förslag – och bakom förslaget står tillträdande vd Per Bowallius, framtaget på uppdrag av styrelseordförande Jan Friedeman. Den senare vill nämligen se en "big bang", det vill säga en mycket snabb omställning enligt AnnaKarin Lith.

– Det är resultatet av ett omfattande strategiarbete som tidigare hade fem olika scenarier med olika exempel på frekvensnedgång och så vidare. Men det som styrelsen ville ha var ett skarpt scenario B. Det här är inte ett ”worst case scenario”, utan ett scenario som är mycket medvetet framtaget, och också något som Per Bowallius under flera år drivit som vd i Promedia, säger hon till DN.

Under torsdagen förnekade både Jan Friedman och Per Bowallius i intervjuer med Resumé och flera andra medier att förslaget är ett skarpt sådant.

LÄS MER: Mittmedia kan banta bort 3 av 4 journalister

LÄS MER: Analys: ”Thomas Peterssohns finger i luften åt sin efterträdare”

...Åsa Lindeborg: DN gråter krokodiltårar över Mittmedia
Aftonbladets Kulturchef anar något falskt och snaskigt i DN:s stora avslöjande om Mittmedia. Kulturdelens Martin Jönsson skriver i DN att händelsen är förödande för demokratin nu, men Åsa Lindeborg har svårt att tro att reaktionerna skulle bli desamma om nedskärningarna drabbade den egna tidningen.

"Oavsett vad som händer Mittmedia bygger DN:s bombastiska avslöjande på en spekulation. Här ska ni få en till: Krasst ekonomiskt är DN den mest överbemannade tidningen. Rimligtvis väntar stora neddragningar även för dem. Det kommer säkert inte leda till rubriker i kulturdelen om att demokratin är under hot."

Twitter stänger hundratusentals terrorkonton
Enligt plattformens regelverk får användare på Twitter inte understödja terrorism. Men många bryter mot reglerna och Twitter har därför nu stängt ner hela 235 000 konton. Totalt har man därmed stängt ner 360 000 konton av samma anledning sedan ett år tillbaka, skriver TT.

Kvinnliga tv-ankare anses för tjocka – tvingas banta
Safaa Hegazy, chef för egyptisk public service-tv, har beordrat mellan sex och åtta kvinnor att gå ner i vikt och under tiden istället jobba med produktionen, skriver Omni som hänvisar till AFP. Anledningen är att de enligt chefen är för tjocka för att synas i rutan. Kallas för sexism av ett kvinnocenter, men chefen håller inte med.
– Hur skulle det kunna förekomma diskriminering gentemot kvinnor på en institution som styrs av en kvinna? säger hon.

Gawker.com skrotas
I dagarna stod det klart att Gawker Media, som gick i konkurs efter den förlorade rättstvisten mot Hulk Kogan, köps av spanskspråkiga tv-bolaget Univision för dryga 1,1 miljarder kronor. Men bara ett par dagar senare kommer beskedet att skvaller- och nyhetssajten stängs ner efter 14 år på nätet, enligt DN.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev