Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Forskare: Filterbubblor existerar inte

Publicerad: 17 november 2017, 09:28

Foto: Serge Melki / Wikimedia Commons

Enligt medieforskarna Annika Bergström och Jesper Strömbäck finns det inga bevis för att digitaliseringen inneburit att vi isolerar oss från åsikter vi inte delar.


Ämnen i artikeln:

Jesper Strömbäck

De senaste åren har "filterbubblor" varit något av ett "buzzword" i medierna. Speciellt uppmärksammat blev det efter att Donald Trump vunnit det amerikanska presidentvalet, något som många journalister såg som omöjligt när Trumps kampanj startade.

Termen myntades 2001 men har på senaste år mött kritik från forskningshåll och nu invänder även flera svenska medieforskare mot begreppets relevans.

– Om det skulle finnas filterbubblor idag så har de nog alltid funnits. Men det finns ingen forskning som tyder på att vi skulle vara mer benägna att idag omge oss med åsikter som bekräftar oss eller våra åsikter. Vi har alltid valt vänner, sammanhang och aktiviteter som bekräftat oss. Och morgontidningar, för den delen, säger Annika Bergström vid SOM-institutet i Göteborg till Forskning & Framsteg.

Bergström menar att det finns många studier som vittnar om att människor via internet och sociala medier tar del av en mer diversifierad flora av nyheter än tidigare. Hon påpekar också att de sociala mediernas algoritmer är byggda så att vi får upp vad våra vänners vänner gillar, varför det är svårt att isolera sig.

– Vissa buzzwords bara sätter sig. Om de sedan stämmer är ju en annan sak. Jag har följt medieforskning länge men har aldrig sett någon skarp definition av filterbubblor eller någon vetenskaplig studie som bekräftar att de skulle vara annorlunda i det digitala medielandskapet än tidigare, fortsätter Bergström.

Peter Dahlgren, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet, stämmer in i kritiken.

– Det finns även exempel på att man inom politiska grupper på sociala medier delar "motståndarnas" länkar för att peka finger åt dem. Men likafullt så sprids information från andra grupper på detta sätt, säger han.

Dahlgren menar att termen fått genomslag då den ger en negativ beskrivning av verkligheten, något vi tenderar att lägga större fokus vid än positiva beskrivningar.

Även Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet, stämmer in i kritiken.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Jesper Strömbäck

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.