Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Forskare till attack mot Novak – anklagar henne för censur

Publicerad: 10 december 2015, 13:55

Anette Novak anklagas för censur.

Medieprofessorn Pelle Snickars text kommer inte att publiceras i Medieutredningens forskningsantologi. Något han hävdar beror på att han sitter med i Public service-kommissionen.


Ämnen i artikeln:

Olle LidbomPublic Service-kommissionenMedieutredningenAnette Novak

Det är i en text som publicerades på DN Debatt i dag som Pelle Snickars anklagar Anette Novak, som håller i Medieutredningen, för censur.

Han skriver att hans artikel inte nämner public service, utan att den handlar om personifierad data och medial medial informationskonsumism. Med texten ville han slå ett slag för digitalt uppdaterad medieforskning, som inte tog sin utgångspunkt i analoga metoder, surveyundersökningar eller fokusgrupper.

"Censur är aldrig trevligt, speciellt i detta fall eftersom min text inte alls behandlar, eller ens nämner, ordet public service. Jag har även tidigare fått frågan av Novak varför jag egentligen ingår i branschens kommission, och om jag inte genom detta riskerar mitt forskaranseende. Besynnerligt är bara förnamnet", skriver han.

Medieexperten Olle Lidbom, som sitter med i Medieutredningen som oberoende expert, är också kritisk till Novak. I ett Facebook-inlägg skriver han att det är "djupt oiyckligt" om en statlig utredning inte kan hantera att forskare väljer uppdrag för närliggande aktörer.

"Såsom Snickars beskriver det är Medieutredningen på väg att bli en censor. Då vi också få en medstrykande mediepolitik utan skärpa. Och det tror jag faktiskt inte någon vill ha", skriver Olle Lidbom i inlägget.

Resumé har sökt Anette Novak via telefon utan framgång. I stället kommenterar hon i ett mejl:
– När professor Snickars sedermera valde att gå med i den sammanslutning av kommersiella medier som med hjälp av en PR-byrå driver frågan om de offentligt finansierade medierna förändrades grundförutsättningarna och det blev nödvändigt att markera en gräns.

Pelle Snickars hävdar att du på grund av detta styr den bild som kommer fram. Vad säger du om det?
– Detta är självklart tråkigt, men nödvändigt för att forskningsantologin inte framöver helt eller delvis ska uppfattas som en partsinlaga.

Public service-kommissionen är ett initiativ taget av Bonnier, Schibsted, Mittmedia, TU och Bauer Media Group.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.