Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Försökte få kickback på 10 miljoner

Publicerad: 30 november 2011, 14:47

Sydsvenskans vd Johan Ståhl försökte få en kickback på minst 10 miljoner kronor när han skulle sälja Skånemedia. När han ertappades sade han upp sig, men fick en extra frikostig fallskärm av styrelseordförande Ulrika Saxon, enligt uppgift till Resumé. Hans affärer för egen vinning ledde till att styrelsen i tisdags avskedade honom.


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanJohan Ståhl

2008 fusionerades det tre tidningarna i Skåne­media, Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda, med Sydsvenskan till SDS-koncernen. Men redan hösten 2010 beslöt huvudägaren Bonnier AB att sälja de tre lokaltidningarna.

Sydsvenskans koncernchef Johan Ståhl fick uppdraget att sälja och kontaktade både Skånska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad.
Den liberala stiftelsen Kristianstadspress, som tidigare ägt Kristianstadsbladet och nu var minoritetsägare i SDS-koncernen ville köpa 33 procent av Skånemedia och hade genom ett ägaravtal vetorätt mot övriga delägare.

Enligt Resumés källor försökte Johan Ståhl bakom ägarnas rygg själv skära emellan på affären. I stället för att sälja resterande 67 procent ville han sälja 62 och själv få en option på 5 procent av Skånemedia som kickback.
Skånemedia såldes senare för drygt 200 miljoner kronor till Gota Media. Johan Ståhls kickback skulle alltså vara värd minst 10 miljoner kronor. Men hans avsikter kom till Kristianstadspress kännedom och de slog i mars larm till Bonnier.

I mitten av april fråntogs ­Johan Ståhl uppdraget att sälja Skåne­media. I stället fick hans föregångare som vd, Inge Gyllin, uppdraget att sköta ­affären.
Bonnierledningen kände alltså till att Johan Ståhl hade överträtt sina befogenheter långt innan efterträdaren Lars Dahmén eller Gunilla Herlitz advokat Mårten Lundmark på Danowsky i somras började skärskåda affärerna.

När Johan Ståhl i april insåg att hans förtroende hos ägarna var på upphällningen valde han att utnyttja sin förmånliga fallskärm på 30 månadslöner som han själv kunde utlösa. Han lyckade dessutom få styrelseordförande Ulrika Saxon att förlänga uppsägningstiden så att de 30 månaderna skulle börja räknas av först vid ingången av 2012.
Ulrika Saxon var även vd för ägarbolaget Bonnier Morning Paper och en av dem som hade fått larmet om Johan Ståhls kickback.
Vid bolagsstämman den 25 maj tillträdde Gunilla Herlitz som ny styrelseordförande. Hon rekryterade IDG:s vd Lars Dahmén som vd, men denne kunde inte börja förrän efter sommaren.

Tanken var att Johan Ståhl skulle stanna tills efterträdaren var på plats. Men han råkade i gräl med bland andra Gunilla Herlitz och valde att gå på dagen den 1 juni. Han hade då rätt till 37 månadslöner.
När Lars Dahmén började läsa in sig på Sydsvenskan hittade han flera mindre, men märkliga avtal som Johan Ståhl hade ingått. Enligt Resumés källor har Johan Ståhl gjort investeringar över 5 miljoner kronor utan att förankra dessa i styrelsen, vilket vd-instruktionen kräver. Han misstänks också för att ha tecknat fallskärmsavtal med ledningspersoner på Sydsvenskan i strid med Bonniers policy och gjort affärer med bekanta.

I tisdags kallade Gunilla Herlitz till extra styrelsemöte och beslöt att avskeda Johan Ståhl. Utbetalningen av hans fallskärm upphör i dag. Styrelsen har valt att inte polisanmäla Johan Ståhl, men fortsätter utreda hans affärer och utesluter inte en skadeståndsprocess.
Inge Gyllin, som anställde Johan Ståhl som vice vd för Sydsvenskan och betraktades som hans mentor, säger i dag:
– Det stämmer att jag fick ta över uppdraget att sälja Skåne­media.

Men varför kopplades Johan Ståhl bort?
– Det fanns nog flera skäl. Han hade kanske inte riktigt klart för sig hur avtalen såg ut och att den liberala stiftelsen Kristianstadspress inte ville äga Skånemedia ihop med Skånska Dagbladet eller HD.

Förhandlade du med Skånska Dagbladet och HD?
– Nej, aldrig. Jag kontaktade Gota och de fick ensamrätt att förhandla. Och i augusti var affären klar.

Fick du bonus eller optioner i ­affären?
– Nej, jag hade bara ett konsultarvode. Nu sitter jag i Skåne­medias styrelse.
Resumé har sökt Ulrika Saxon­, som hänvisar till ­Gunilla Herlitz. Vi har utan framgång sökt Gunilla Herlitz och Johan Ståhl.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

SydsvenskanJohan Ståhl

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.