Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Försvaret självkritiskt efter pressträffen med frisläppte majoren

Publicerad: 23 juni 2014, 12:08

Major Thomas Johansson

Foto: Skärmdump från SVT Play

Majoren Thomas Johansson, som tidigare hölls gisslan i Ukraina, var inte redo att möta media konstaterar Försvarsmakten i en rapport.


Ämnen i artikeln:

Försvarsmakten

I våras satt Thomas Johansson och resten av teamet fast i en fuktig källare i stadshuset i Slovjansk under 32 timmar. De första åtta timmarna satt de på ett jordgolv med ögonbindel och händerna fasttejpade.

Kort därefter berättade den tårögda majoren om hur han fördes bort tillsammans med OSSE-observatörerna i Slovjansk under en uppmärksammad pressträff.

– Det är svårt att föreställa sig hur det känns att få en kalasjnikov uppkörd rakt i ansiktet, sade Thomas Johansson till pressuppbådet då.

Majoren var inte redo att möta media, det gjordes ingen relevant riskanalys innan framträdandet och tillställningen borde överhuvudtaget inte ha ägt rum, konstaterar myndigheten i en rapport.

"Det gränsar till oansvar att låta ett brottsoffer träda fram inför samlad riksmedia på det sätt som nu skedde", skriver rapportförfattarna enligt nyhetsbyrån Siren.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Försvarsmakten

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.