Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Försvaret sprider förtal och desinformation"

Publicerad: 18 november 2008, 10:37

Försvarsmakten hindrar journalister från att göra sitt jobb. Bara den senaste månaden har myndigheten dragit på sig fyra JO-anmälningar. Uppdrag Gransknings reporter Fredrik Laurin riktar också skarp kritik mot informationsavdelningen som leds av Staffan Dopping.


Fredrik Laurin JO-anmäler försvarsmakten. Bland annat anklagas informationsavdelningen med avgående informationsdirektören Staffan Dopping för att sprida desinformation. Foto: Bengt O Nordin/SVT och Resumé

Försvarsmakten har anmälts av Värnpliktsnytt, nyhetsbyrån Sirén och de två SVT-medarbetarna Jens Pehrson och Fredrik Laurin. I samtliga fall har medierna fått vänta extremt länge på att få ut handlingar från Försvarsmakten.

Nyhetsbyrån Siren begärde ut handlingar den 7:e och 11: juli. Tre av de begärda handlingarna lämnades inte ut förrän i slutet av september.

Fredrik Laurin, som granskat operation Artemis i Kongo och Jens Pehrson som undersökt Nordic Battlegroup har också fått ett mycket besynnerligt långsamt bemötande. De två SVT-medarbetarna har båda, för två olika reportage, begärt att få ut det bild- och filmmaterial som Försvaret har från operation Artemis. I de fall uppgifterna var sekretessbelagda har de bett att få materialet maskat.

Efter en månads väntan fick Jens Pehrson ut ett antal stillbilder. När sedan ÖB:s rikskända julfilm damp ner hos svenska officerare visade det sig att det fanns en hel del filmat material från operation Artemis.
”Filmen är offentlig och allmän. Försvarsmakten har alltså inte fullföljt den begäran jag lämnat in och tillhandahållit mig med allt material som finns”, skriver Jens Pehrson i sin JO-anmälan.

Fredrik Laurin lämnade in samma begäran som Jens Pehrson och fick samma magra resultat.
– Försvarsmakten har systematiskt valt att dra ut på tiden för att lämna ut handlingar. De lämnar också ut fel handlingar och ibland inga handlingar alls, säger han.

Fredrik Laurin riktar också skarp kritik mot hur Försvarets informationsavdelning jobbar. När Uppdrag Granskning jobbade med reportaget om tortyren under operation Artemis svarade informationsavdelningen med artiklar på webbsidan Mil.se.
– De använder Mil.se för att sprida partsinlagor, förtal, desinformation och rena osanningar, säger Laurin.

Uppdrag Granskning försökte också få in ett bemötande mot de uppgifter som framfördes av informationsavdelningen. De har också försökt få svar på vem som är ansvarig utgivare på webbplatsen, något som är oklart.
– Det gjordes en databasanmälan 2005 när Staffan Dopping tillträdde som informationsdirektör, att han skulle vara ansvarig. Tyvärr slarvade infostaben med uppföljningen, så den fullföljdes aldrig, svarar presschefen Roger Magnergård i ett mejl som bifogas i JO-anmälan.

Det innebär i praktiken att Mil.se inte går att anmäla för förtal. Publiceringarna där faller istället under personuppgiftslagen, PUL.

Informationsavdelningen vägrade också att låta ÖB Håkan Syrén och överste Hans Alm (som var ansvarig för operation Artemis) uttala sig för Uppdrag Granskning. Detta trots att de fick en förfrågan cirka två veckor innan programmet sändes.

Hans Alm flögs dock från Tchad till Paris av försvaret. Men intervjun gick istället till Ekot (där informationschefen Staffan Dopping har sin bakgrund). Eftersom Ekot inte var lika insatta i ämnet kunde Hans Alm förneka att han fått information om tortyren.

akta var att han fått en rapport från en underlydande som han inte skickade vidare till ÖB. Allmänheten fick därmed bilden av en överste som inte varit informerad. Fredrik Laurin ifrågasätter informationsavdelningens arbetsmetoder.
– Det är inte information de jobbar med. De håller på med spinn och mörkläggning. Är det rätt att våra skattepengar går till att ge allmänheten en förvanskad bild av vad Försvaret håller på med.

Resume.se frågade under måndagen presschefen Roger Magnergård om han hade någon kommentar till JO-anmälningarna. Han skickade frågan vidare till pressjouren, som ännu inte har hört av sig.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.