Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Försvarets presschef ger DN rätt

Publicerad: 28 oktober 2014, 13:18

Foto: David Gernes/Försvarsmakten.

I kölvattnet av ubåtsbråket mellan DN och SvD – nu uppger Försvarsmaktens presschef Philip Simon att man vid presskonferenser från gång till annan använder uttrycket Marinens underrättelsetjänst. – Vi har ibland en svårbegriplig terminologi i Försvarsmakten och det är alltid bra om man kan hjälpa till att underlätta för journalisterna, säger han.


Resumé kunde tidigare idag rapportera att mediebråket mellan DN och SvD kring ubåtslarmet i Stockholms skärgård har fortsatt.

Bakgrunden är att DN igår gick ut med att det inte skett något ryskt nödsamtal och bygger uppgifterna på en högt uppsatt källa inom "Marinens underrättelsetjänst" – först kallade man det felaktigt Must, men korrigerade sedan detta.

SvD slog tillbaka med att det inte finns något som heter Marinens underrättelsetjänst, men nu uppger Försvarsmaktens presschef Philip Simon att uttrycket från gång till annan används för att underlätta för media.

Han ger också DN-reportern Robert Holender rätt när han till Resumé korrigerade sin källa med att uppgifterna kom från två enheter med det formella namnet MTS-M2.

– Det finns något som kallas Marinens Taktiska Stab, MTS, och den har flera sektioner som är numrerade 1-9, där exempelvis 4 står för logistik och 2 för just underrättelse- och säkerhetstjänst, säger Philip Simon.

Han berättar att han fick en konkret fråga från SvD om "Marinens underrättelsetjänst" finns och att han svarade nej på den frågan, men att han senare under intervjun förklarade hur organisationen är uppbyggd.

– Det finns även beteckningar med 2:or inom flyget och armén också, säger Philip Simon.

Hur vanligt är det att ni använder uttrycket Marinens underrättelsetjänst?
– Jag kan inte riktigt säga hur vanligt det är, men jag vet att när vår marina underrättelseoperation i Stockholms skärgård pågick under förra veckan så förenklade vi med det för journalister som inte förstod vad MTS-M2 är, säger Philip Simon.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.