Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Försvarsministerns attack mot Göran Persson

Publicerad: 5 november 2009, 13:24

Resumés artikel i förra veckan om Göran Perssons uppdrag åt försvarindustrin har väckt starka reaktioner på hög politisk nivå. Försvarsminister Sten Tolgfors går nu till hård attack mot JKL-konsulten Göran Persson.


Ämnen i artikeln:

Sten TolgforsGöran Persson

Försvarsminister Sten Tolgfors attackerar JKL:s Göran Persson. Foto: Sören Andersson.

Försvarsminister Sten Tolgfors går på sin blogg till häftig attack mot Göran Persson. Resumé skrev i förra veckan om JKLs uppdrag för BAE Hägglunds, som tillverkar terrängstridsfordon, och Kockums, som bland annat tillverkar u-båtar.

Men när JKL-konsulten Göran Persson agerar i försvarsfrågan, bland annat genom en debattartikel i Dagens Nyheter, presenterar han sig uteslutande som "före detta statsminister".

"Resumé beskriver hur de som undertecknade DN-debattartikeln om BAE Hägglunds förra veckan nu inte kan/vill svara på vem som skrev artikeln. Underförstått – var det någon annan som skrev den och politikerna som bara satte sina namn under? Resumé får inga svar", skriver försvarsministern.

Sten Tolgfors skriver att Göran Perssons dubbla roller är ett problem:

"Göran Persson arbetar för JKL, som i Resumé sägs ha i uppdrag att arbeta för BAE Hägglunds, men Persson skriver ändå under DN-artikeln som ”före detta statsminister”.

"Han tycker själv inte att detta är problematiskt. . . Det tycker jag. Inte att han numera är betald konsult – utan att han inte reder ut sina roller", skriver Tolgfors.

Och han fortsätter:

"Antingen agerar han som (S)-politiker – eller som konsult. Antingen har Göran Persson betalt för att agera för ett enskilt försvarsindustriföretags intressen – eller så har han det inte. Om han klär den ena rollen i den andra rollens skrud strider det mot öppenhet och transparens", skriver Tolgfors.

Att försvarsindustrin tar hjälp av pr-företag är inget konstigt, menar Sten Tolgfors.

"Det är heller inte konstigt om en före detta politiker blir pr-konsult. Men det ställer tydliga krav på ansvar att hålla isär rollerna. Det är oklart om Göran Persson tar det ansvaret. Persson har inte bidragit till klarhet om hur det förhåller sig", skriver försvarsministern.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Sten TolgforsGöran Persson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.