Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Förtroendet för medierna i USA är nere på rekordlåga nivåer

Publicerad: 19 september 2016, 11:24

Gallup tror att det "splittrande" presidentvalet spelar en roll i förtroendetappet.

Foto: Creative Commons

Knappt en tredjedel av amerikanerna har förtroende för media. Det är de lägsta nivåerna sedan mätningarna började.


Den amerikanska allmänhetens förtroende för media är lägre än någonsin, enligt en ny Gallup-undersökning som Politico har gått igenom. Före 2004 uttryckte ofta en majoritet av den amerikanska befolkningen någon sorts tillit till media. Höjdpunkten var 1976 då 72 procent hade förtroende för media enligt Gallup.

Men i år är det bara 32 procent av respondenterna som säger att de litar mycket eller ganska mycket på massmedia. Det är en minskning med 8 procentenheter jämfört med året innan, och den lägsta noteringen sedan Gallup började göra den här sortens undersökningar 1972.

Förtroendet för media minskade bland såväl demokrater som republikaner och oberoende, men störst var minskningen bland republikaner.

Gallup tror att fallet i förtroende har att göra med det nära förestående "splittrande" presidentvalet och frågar sig om explosionen av bloggar och sociala medier samt mer opinionsdriven journalistik också har inverkat negativt på förtroendet.

Björn Wallenberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.