måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fortsatt förlust för Politism – backar med miljoner

Publicerad: 7 augusti 2018, 12:12

Eric Rosén, chefredaktör för Politism.

Foto: Montage

Efter flera år av minusresultat fortsätter vänstersajten Politism att gå back. Nu visar man upp nya miljonförluster.

Ämnen i artikeln:

BokslutEric RosénKommunalPolitism

AH

Alex Hartelius


Vänstersajten Politism fortsätter att visa upp ett negativt resultat. Årsredovisningen för 2017 visar att man backar med 2,5 miljoner, och de senaste tre åren har man backat med över tre miljoner årligen.

Omsättningen har minskat kraftigt och 2017 låg den på 681 000 kronor, vilket är en minskning från 2016 då omsättningen låg på 936 000 kronor. Under 2014 och 2015 hade Politism en omsättning på närmre 1,2 miljoner kronor.

Politism ägs till 49 procent av Schibsted och 51 procent av de fackliga organisationerna LO och Kommunal. 2016 gick sköt organisationerna in fem miljoner kronor till sajten för att säkerställa dess existens i ytterligare två år.

– Hade vi inte gått in med de pengarna hade Politism behövt lägga ner, sa Karin Hagman, kommunikationschef på Kommunal som sitter i Politisms styrelse till Kommunalarbetaren då.

LÄS MER: Så ska Aftonbladet lyfta Politism

LÄS MER: Ny förlust för Politism – personalkostnaderna högre än intäkterna

Eric Rosén, chefredaktör för Politism, säger att man hela tiden försöker se över sina kostnader och intäker i relation till företagets kostym.

– Det syns, för 2017 minskade vi också underskottet ganska kraftigt jämfört med åren innan. Men vi måste utveckla intäktssidan ytterligare samtidigt som vi även fortsättningsvis måste ha en uppbackning från ägarna, säger Eric Rosén till Resumé och fortsätter:

– Sen kan jag inte lova att vi kommer visa svarta siffror 2018. Det är inte så att vi har en universallösning där vi kommer åt alla problem med ökade annonsintäkter, utan det handlar om fortsatt engagemang från ägarna och fortsatt koll på kostnaderna. Det är fortfarande en väldigt intressant utveckling inom native-marknaden och där har vi experimenterat och lärt oss ganska mycket under åren – och det kommer vi ha nytta av fortsättningsvis.

De flesta av Politisms intäkter kommer från olika former av native och nu funderar sajten på att jobba mer med traditionella native-artiklar, men också om att utveckla samarbeten i poddar och utveckla det rörliga.

– Det kan handla om att göra samarbeten med andra aktörer. Senast har vi haft ett bra native-samarbete med Hyresgästföreningen och den typen av aktiviteter kan man utveckla.

Har ni svårt att få in tillräckligt med annonsintäkter?
– Ja, det är klart att det är där det varit tufft. Hade vi haft annonsintäkter i relation med den ambition vi hade från början hade siffrorna varit bättre, men det var inte så att vi trodde att vi skulle gå med omedelbar vinst när vi startade Politism. Men det är självklart så att vi vill se större annonsintäkter.

Kan Politism komma att läggas ned?
– Jag tror det finns ett starkt engagemang bakom det vi gör, eftersom vi har ett så stort genomslag med bra trafik. Vi är den mest lästa vänstersajten i Sverige. Det finns ingen annanstans där de fackliga ägarna får lika stor utväxling i investeringen i opinionsjournalistik från vänster. Jämfört med andra vänsterprodukter på mediemarknaden står vi oss otroligt väl, med stort genomslag och många läsare. Förra veckan hade vi 300 000 besök, vilket är i särklass störst.

Eric Rosén kan inte svara på när tidningen förväntas gå med positivt resultat, men säger att man hela tiden arbetar med att få upp annonsintäkterna och utvecklas i rätt riktning. Han säger även att tillskottet som LO och Kommunal skjutit in förvaltats väl och att det just nu inte är angeläget att ansöka om ett nytt tillskott.

– Jag tror att vår roll är viktigare än någonsin med tanke på det medielandskapet vi har nu, med så kallat "alternativa" ofta högerextrema medier som växer och har fått en ganska stor läsarskara. Då behövs en bred, välläst motvikt som presenterar helt andra perspektiv. Och utifrån det synsättet når vi våra mål väl.

–Särskilt viktig blir seriös opinionsjournalistik i en tid där mycket kommer från sidor med oklar avsändare, utan ansvariga utgivare, utan transparens och utan någon att ställa till svars för de publiceringar som görs. Där har vi på Politism varit väldigt konsekventa.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev