Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Förvånande att det väcker så starka känslor”

Publicerad: 30 januari 2012, 08:30

Överklassafarin till Solsidan.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX.

Aftonbladets Peter Kadhammar följde med i bussen på ”överklassafarin” till Solsidan. – Jag blev väldigt förvånad över att den här bussturen skulle väcka sådana känslor, jag har aldrig varit med om något liknande, säger han till Resume.se.


Peter Kadhammars artikel om vänstergruppen ”Allt åt allas” så kallade överklassafari till välbeställda Solsidan var en av gårdagens mest uppmärksammade artiklar i sociala medier.

”Allt åt alla” har tidigare genomfört liknande aktioner i Malmö och Göteborg, men helgens trip till Solsidan fick ett enormt genomslag.  Själva området har fått stor exponering  i tv-serien med samma namn, och valet av plats kan ha fått medierna att nappa lite extra. Dessutom har ordet ”överklassafari” en särkild laddning, menar Kadhammar.

Peter Kadhammar vet i övrigt inte hur ”Allt åt alla” jobbat pr-mässigt, men han slår i sin artikel fast att de är pr-genier som lyckats få så stor uppmärksamhet.

– Det har ju gjorts otaliga skildringar av preoblemområden som exempelvis Rosengård – det är är väl det mest analyserade områdena någonsin. Men det väcker inga känslor. De vände på frågeställningen och det kan ha setts som oerhört provocerande. Det blir personligt på något vis när man börjar diskutera folks välmående, säger Peter Kadhammar som fick uppdraget att åka med i bussen. Han var en av cirka tio journalister på plats.

– Allt åt alla skickade ut ett pressmeddelande och nyhetschefen kom till mig och sa att jag skulle åka med i bussen. Jag var lite undrande när jag skulle åka med hur de skulle göra det här, men det var inte provokativt. De höll ett före­drag om Saltsjöbadsavtalet vid Grand och drog kort den sociala samman­sättningen på Amiralsvägen och så blev det lite promenad genom området.

Det fanns också en viss humoristisk touch över det hela. ”Allt åt allas” representant Anna­ Svensson hade exempelvis skaffat en ljusblå flygvärdinnedräkt från Finnair och agerade reseledare.

Peter Kadhammar blev förvånad över hur medvetna folk i området var om ”överklassafarin”.

– Det var så många som visste om den, det spred sig oerhört brett, säger han.

Några ungdomar från Solsidan, som  mötte upp ”turisterna” och försökte störa eventet. I artikeln beskrivs de av Kadhammar som ”en pöbelhop bestående av finniga överklasslynglar”. Det kastades även ägg på bussen.

Peter Kadhammar har varit med länge och upplevt många typer av manifestationer, men den här var mycket speciell, menar han.

– Jag kan inte komma på något liknande, säger Kadhammar som inte hade kunnat föreställa sig att hans text skulle få så stor uppmärksamhet.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.