måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fotbollsagentens hotfulla sms till TV4-reportern

Publicerad: 2 oktober 2017, 07:43

I kontakten med TV4:s reporter Andréas Sundberg skickade agenten Nochi Hamasor fler hotfulla sms.

Foto: TV4/Kalla fakta

I Kalla fakta kopplas agenten Nochi Hamasor – som marknadsför sig som Zlatan Ibrahimovics "nära vän" – till ett nätverk med kriminella förgreningar. I kontakten med reportern Andréas Sundberg har han skickat flera sms med förtäckta hot.

Ämnen i artikeln:

Kalla FaktaZlatan IbrahimovićTV4Fotbollskanalen

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


I kväll sänder TV4:s Kalla fakta en granskning i kölvattnet av den uppmärksammade matchfixningsskandalen i våras. Den allsvenska matchen mellan AIK och IFK Göteborg ställdes då in efter att en AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos uppgett att han uppvaktats av en tidigare lagkamrat som försökt muta honom.

Den före detta spelaren i Stockholmslaget som är misstänks för mutbrott ingår i ett nätverk av agenter som Kalla fakta har granskat i samarbete med Fotbollskanalen. En agent som förekommer i granskningen är Nochi Hamasor som i år bland annat varit inblandad i Pawel Cibickis övergång från Malmö FF till Leeds United och Malmöklubbens värvning av Kingsley Sarfo från Sirius.

Fotbollsagenten marknadsför sig själv och sitt bolag med sin vänskap med Zlatan Ibrahimovic. En relation som Kalla fakta spårar till långt tillbaka i tiden. I presentationen av Nochi Hamasor på agentbolagets hemsida skriver han bland annat:

"At the same time Nochi took great pride being involved in the journey of his close friend Zlatan Ibrahimovic career ".

Under arbetet med granskningen ringde Fotbollskanalens reporter Andréas Sundberg upp Zlatans agentur med varumärkesrådgivaren Mika Lepistö och frågade om kopplingen mellan agenten och Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna. Han fick inga kommentarer. Andréas Sundberg berättar att redaktionen nu försökte boka in en intervju med agenten Nochi Hamasor för att reda ut flera frågor. De hade ett datum spikat i Stockholm. Men med en vecka kvar förklarade agenten att han inte kunde. I stället planerades mötet till ett konferensrum på Kastrups flygplats i Malmö. Halvvägs på väg till Skåne fick Andréas Sundberg ett samtal från Nochi Hamasor som förklarade att han skulle spendera helgen med familjen i Köpenhamn.

– Då svarade jag vad jag tyckte. Att det här är ett oprofessionellt bemötande, säger Andréas Sundberg till Resumé.

Det var här som samtal och sms från Nochi Hamasor började komma. I mängder. I de inledande samtalen hävdade agenten att han hade bevis för att Kalla fakta hade tagit emot pengar av en okänd person och att irakisk media är intresserade av storyn.

Agenten upprepade också flera gånger att han kände Zlatan Ibrahimovic och att "hans folk" är "väl medvetna om vem du är". Bland annat skickade han en bild på Andreas Sundberg med frågan "Är du homosexuell?" I ett annat sms kallade han reporter "luffare".

Här är exempel på de sms Nochi Hamasor skickade till reportern:
"Är du homosexuell?"
"Du är en riktig luffare inget mer."
"Luffare."
"Vi kommer dra in alla vi kan i detta ärende."
"Även Zlatans folk som du kontaktat är väl medvetna om vem du är."

Hur reagerade du på hans beteende?
– Jag blev rätt ställd och förvånad. Men jag är ganska lugn som person så jag hetsade inte upp mig. Det var väldigt oväntat. Han kändes rätt oberäknelig. Han gick verkligen på helvarv. På en minut hade han skickat 30 sms, säger Andréas Sundberg.

Attityder kring homosexualitet inom fotbollen är omdebatterad sedan länge. Hur ser du på att han frågor om din läggning?
– Han frågar om jag är homosexuell. Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka det. Men om jag ska spekulera så kanske han inte tycker att det är ett positivt ordval med tanke på hur han går på i smsen innan och efter. Om det är så då vet jag inte ens om det är värt att kommentera.

Till Aftonbladet förklarar Nochi Hamasor hans beteende med att han blev irriterad kring hur redaktionen försökte koppla granskningen till Zlatan Ibrahimovic.

– På grund av att Kalla fakta tog kontakt med Zlatans entourage. De ville väl dubbelkolla vår relation. På vår hemsida kan man se att Zlatan halvsponsrar några av våra spelare. Och reportern försöker kolla med Zlatans folk innan han ens kollar med oss för att få ett negativt svar. De vill väl att han ska säga "vi känner inte till Nordicon och Nochi Hamasor" och att jag ljuger. Där ligger min irritation. – De vill skapa en intrig. De borde ha pratat med mig först. Zlatan vill de bara dra in för att få mer klick till sitt Kalla fakta-program. Därför blir jag irriterad.

I granskningen, som är det första samarbetet mellan Kalla fakta och Fotbollskanalen, har man tittat närmare på flera personer med anknytning till nätverket. Redaktionen har varit föremål för vissa påtryckningar och redaktionsledningen har haft tät kontakt med TV4:s säkerhetsavdelning i samband med granskningen.

Resumé har sökt Nochi Hamasor för en kommentar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev