fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fotbollsklichéer, reklamtrötthet och Sveriges svaga år i Cannes

Publicerad: 30 juni 2017, 09:42

Det är anmärkningsvärt om det är så att Aftonbladet väljer att anpassa sin journalistik och publiceringar efter hot och aggressiv attityd från huliganer, skriver chefredaktör Johan Såthe.

Ämnen i artikeln:

Johan SåtheResumé

JS

Johan Såthe


Resumé avslöjade nyligen att det var hot från fotbollshuliganer som fick Aftonbladet att avpublicera en krönika skriven av krönikören Oisín Cantwell.

Läs om hoten som ledde till avpubliceringen här.
Resumé har vid flera tillfällen sökt den tillförordnade ansvariga utgivaren Lena Mellin för att få en förklaring till varför texten avpublicerades, men inte fått någon.

Texten var en krönika som på ett personligt och ironiskt sätt drev med supporterkulturen och rivaliteten mellan fotbollsklubbarna AIK och Hammarby. Om det var roligt eller inte är väl en smaksak.

Det är anmärkningsvärt om det är så att Aftonbladet väljer att anpassa sin journalistik och publiceringar efter hot och aggressiv attityd från huliganer (jag väljer medvetet att inte kalla dessa individer för fans).
Jag tycker att det vore rimligt att Aftonbladets utgivare förklarar varför krönikan avpublicerades. Det är möjligt att det finns en bra förklaring, det vore intressant att i så fall få ta del av den.

Budskapet Aftonbladet nu implicit skickar är att man kan skrämmas till tystnad.
Vad vågar en tidning som inte törs skämta om fotbollsklubbars supporterklichéer?

***
Efter förra årets sensationella framgångar Sverige i "reklam-VM", Cannes Lions, gick det inte lika bra i år. Förra året kammande Sverige hem 54 priser, i år blev det mindre än hälften, 19.

Förklaringarna är flera, Forsman & Bodenfors, som brukar vinna massor av priser, hade det mycket motigt i år. Förra året vann F&B 19 lejon och ett grand prix, i år blev det endast ett bronslejon.

Anna Qvennerstedt, senior copywriter på Forsman & Bodenfors, säger att hon inte är oroad över framtiden i en intervju med Resumé.

Och vad ska hon säga? Det är givetvis fullt möjligt att Göteborgsbyrån bara har tillfällig svacka. Men det är också tänkbart att F&B likt andra byråer som köpts upp inte klarar av att fortsätta leverera på samma höga nivå.

Resumés krönikör Björn Rietz, skrev för ett tag sedan en mycket intressant, och självupplevd, betraktelse om vad som egentligen händer när en byrå blir uppköpt.

Läs krönikan här.

Lotta Malm Hallqvist ger annat perspektiv på Forsman & Bodenfors framtid. Hon är den som ska hjälpa F&B och ägaren MDC Partners att växa internationellt.

Resumés reporter Yasmine Winberg träffade henne i Cannes. Läs hennes intervju här.

Den stora förklaringen till varför Sverige inte lyckades lika bra i år är givetvis att vi inte hade en motsvarighet till "The Swedish number", som dominerande prislistorna totalt förra året. Att ett så litet land som Sverige ska lyckas få fram en så världshit två år i rad var och är osannolikt.

Även ett av årets priser gick till Ingo och "The swedish number".

Läs mer här.

Här är en sammanfattning av Sveriges resultat i Cannes Lions.

Själv slogs jag av vilken "99 innan IT-bubblan sprack-stämning" som bitvis rådde i Cannes. Antalet påkostade champagne- och rosémingel antyder att vi befinner oss i en rejäl högkonjunktur. Kanske är det just nu som festen är som roligast? Det fanns också ett starkt inslag av tech- och teknik på föreläsningarna och seminarierna.

Att sia om hur många priser ett land eventuellt kan vinna om ett år är givetvis svårt, för att inte säga meningslöst. Det finns många faktorer som är omöjliga att förutse. Men jag både tror och hoppas att Sverige redan nästa år återigen kan positionera sig som ett av världens mest kreativa länder inom kommunikation.

Kampanjen "Fearless girl" var den som vann flest priser i Cannes. Idén att sätta en gammal klassisk och ikonisk symbol i ett nytt ljus är genial.

Läs mer här.

***

Sverigedemokraterna sopar banan med de andra partierna på Facebook, skriver Erik Carlsson på Aftonbladet i en krönika. Läs den.

***

Facebook sänder Champions League i fotboll live via nätet. Den här typen av affärer kommer att rita om sport-tv-världen i grunden. För tittarna kommer det sannolikt inte att betyda så mycket, världens bästa fotboll kommer alltid att visas någonstans. Om det sen är MTG, Cmore, Bonnier, Telia, Ikea eller Facebook som visar matchen får vi se.

Läs mer här.

***

Affärsvärldens förre chefredaktör Jon Åsberg går till Dagens Industris tv-satsning DI-TV. Han lämnar därmed Handelsbankens tv-kanal EFN, vars framtida existens får anses vara något oklar. Främsta anledning att kanalens främsta beskyddare, informationschefen Johan Lagerström, byter jobb.

Läs mer här.

Jag tycker att EFN gör ett bra jobb, men jag är inte övertygad om att Handelsbanken i längden vill fortsätta göra ekonomi-tv. Andra aktörer kommer att göra det bättre än EFN, då finns stor risk att banken hellre fokuserar på att vara just bank.

***
Marie Birde gör ett fantastiskt bra arbete med barntidningen Koko. Jag läser varje nummer från pärm till är tillsammans med sjuåringen hemma. Jag gillar att den talar till barn utan att bli förnumstig. Och att det är ett litet entreprenörsdrivet projekt.

Läs om Koko och Marie Birde här.

***

Linda Elers, creative director på M&C Saatchi är gästkrönikör i Resumés magasin. Läs hennes spaning om att byråerna ger bort för mycket av sin kompetens när de pitchar efter nya uppdrag.

Honestys vd Walter Naeslund bemötte Linda Elers upprop till branschen om pitchandet.

***

Sveriges annonsörer konstaterar att det finns en stor reklamtrötthet hos folket. Vilket man vill råda bot med genom – en reklamkampanj. Det är lite roligt ändå.

***

Resumés avslöjade i veckan att Bonnier vill sälja Nyhetsbolaget.

***

Dagens Nyheter samarbetar med New York Times. Prenumeranterna på DN kan nu få köpa till tillgång till New York Times till ett förmånligt pris. Det ska bli intressant att se vad det kan ge för effekt.

Jag tycker att New York Times journalistik många gånger är enastående bra. Problemet är bara att hinna läsa. En enkel väg in i NYT:s värld är att börja med dagliga podden The Daily.

***
Resumé håller just nu på med en läsarundersökning bland våra prenumeranter. Det känns skönt att snart kunna gå på semester med vetskapen att över 90 procent av läsarna tycker att vårt nya månadsmagasin är bättre eller mycket bättre än vår gamla nyhetstidning, som kom varannan vecka.

Det är också mycket glädjande att så många av prenumeranter gillar och har tagit del av Resumés digitala och fördjupande journalistik, Resumé Insikt.

Resumé Insikts artikel om det "programmatiska slukhålet", har lockat till stor läsning. Om du klickar på länken nedan kan du läsa artikeln och testa Resumé Insikt gratis i 30 dagar. Och direkt läsa om det "programmatiska slukhålet".

***

Nästa vecka befinner sig större delen av Resumés redaktion i Almedalen i centrala Visby för att bevaka politikerveckan.

Vi kommer som vanligt att ge ut en dagstidning söndag till torsdag och anordna seminarier och debatter.

Du hittar oss på Resumé i Trädgården, Kronstallgränd 4 i centrala Visby.

Vårt program för veckan hittar du här.

Välkommen!

***
Medierna kämpar med att hitta nya intäkter när de gamla annonspengarna har gått till Facebook och Google. De annonser som finns kvar vill många läsare inte se och använder därför adblockers. Det har skapat utrymme för nya typer av annonser, till exempel native advertising. Kan det vara så att mediernas desperation att skapa nya intäkter gör att man tummar på annonsmärkningen? Det är inte utan att man misstänker det ibland.

Resumés mediebloggare Unn Edberg skriver om Sveriges Tidskrifters utredning om vikten av tydlig märkning av annonser.

Läs mer här.

Resumé kommer att debattera frågan om native, branded content och influencers i Almedalen. Välkommen till

Resumés Trädgård, Kronstallgränd 4 i Visby klockan 13.30 på onsdag nästa vecka.

Läs också Spoons marknadschef Björn Owen Glads debattartikel i ämnet.

***

Fredagskrönikan tar nu semester och är tillbaka i augusti. Resumés sajt håller givetvis öppet hela sommaren. Nästa vecka kommer vi att sjösätta Resumés stora sommarsatsning. Håll utkik på sajten!

***
Helgens läsning på Resumé: I lördagens #helgintervjun möter du författaren och medieprofilen Ann Heberlein. Dagen efter har vi intervjuat reportern Diamant Salihu, som går från Expressen till SVT.

***

Om vi inte ses i Almedalen: Trevlig sommar!

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev