Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fotograf ryter till mot Expressen

Publicerad: 6 februari 2015, 12:24

Missnöje mot Expressens nya prislista för frilansfotografer.

Foto: Andreas Elgstrand.

Stefan Söderström har varit flitigt anlitad av Expressen under många år. Men sedan de sänkt arvodena för frilansfotografer har han fått nog. Nu går han till angrepp mot sin tidigare uppdragsgivare.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Det är i ett inlägg på Facebook som frilansfotografen Stefan Söderström går till attack mot Expressens sänkta frilansarvoden, vilka Resumé tidigare har rapporterat om.

"Man sparkar ALLA fotografer och ALLA bildredaktörer, sedan blir vi erbjudna att följa en ny "prislista" där vi skall göra samma arbete, och enligt nya direktiv numera även kunna filma, men för en sämre ersättning, tidningen har tydligen inte råd säger man? Idag går samma tidning ut med nyheten att resultatet är +85,4 miljoner kronor!? Koncernen gör dessutom en vinst på 1,1 miljard" skriver han i sitt svavelosande inlägg.  

Sedan levererar han en dyster profetia för bildjournalistiken, som enligt Stefan Söderström håller på att monteras ned totalt.  

"If you pay peanuts - you get monkeys". Så när ni snart ser att bildjournalistiken kraftigt blir sämre, så vet ni varför. Snart förväntas reportrarna ta bilder med sina mobiler, eller förlåt, så är det redan. Sorgligt men en epok går i graven".

Enligt vad Resumé erfar har en stor del av Expressens fotografer reagerat kraftfullt mot de nya villkoren, och flera vägrar att jobba för tidningen om den nya prislistan ska gälla.

I dag går också ett flertal aktörer ut med det gemensamma budskapet "Vi stödjer fotografernas kamp". Debattartikeln som är signerad av Anki Almqvist, ordförande Svenska Fotografers Förbund, Mia Karlsvärd ordförande Pressfotografernas Klubb, Lars Modie, ordförande Bildleverantörernas Förening och Jonas Nordling på SJF säger:

"Oavsett vilken av dessa uträkningsmodeller man använder kommer det visa sig att ersättningen borde vara högre än i dag, inte lägre. Och med tanke på Expressens miljonvinster de senaste åren så finns det tveklöst pengar. Det är däremot uppenbart att det saknas vilja".  

Expressen å sin sida hävdar att den nya prislistan är en konsekvens av det nya medielandskapet, där tidningarna är satta under ekonomisk press och strukturell omvandling. För att kunna göra nödvändiga digitala investeringar behöver de spara pengar. Men tvärtemot vad Stefan Söderström säger kommer de fortsatt att satsa stort på bildjournalistiken, menar de.

– Vår organisation har fått ta en del smällar, men vi vill fortsätta vara bra och satsa ännu mer på bildjournalistik. Det är ingen konstigt – vi har haft specialavtal för längre jobb tidigare men nu sätter vi det på pränt. Vi tycker att det är en rättvis prislista, sa bildchefen Karolina Westerdahl till Resumé i samband med att prislistan blev känd.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.