onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fotografer till Trump: Här är den sanna Sverigebilden

Publicerad: 30 mars 2017, 12:46

Foto: Wikimedia Commons/Gage Skidmore

Som ett svar på Trumps ”last night in Sweden” – nu åker flera av Sveriges främsta fotografer ut på specifika uppdrag för att dokumentera det rätta Sverige.


Julia Lundin

julia.lundin@resume.se


Många var vi som höjde på ögonbrynen när Donald Trump i ett tal i februari sade ”När man tittar på vad som hände i går kväll i Sverige – Sverige! Vem hade kunnat tro det? Sverige!”. Talet ledde till en debatt som pågår än idag.

Som en passning till Donald Trump drar förlaget Max Ström och stiftelsen Expressions of Humankind igång fotoprojektet ”Last night in Sweden”, där ett hundratal av Sveriges främsta fotografer kommer dokumentera vardagslivet för att ge den rätta bilden av vårt land.

– Vi har uppsåtet att komma så nära sanningen som möjligt i vårt projekt. Många av de här högerextrema sajterna som skriver om Sverige har tvärtom målet att komma långt bort från sanningen, säger Jeppe Wikström, förläggare på Max Ström förlag, till Dagens Nyheter.

Fotografer kommer åka runt i Sverige under sju dagar i vår, bland annat till sjukhus och danslokaler, för att fota. Totalt kommer ett hundratal fotografer medverka, däribland DN-medarbetarna Paul Hansen och Anette Nantell.

Projektet ska resultera i en fotobok i svensk och engelsk upplaga och det planeras även en utställning. För att samla in pengar används crowdfunding, där målet är att få in 100 000 kronor.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev