Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fotografernas kritik till medierna: "Pengar finns visst"

Publicerad: 13 oktober 2015, 09:18

Fotograferna kritiserar medierna.

Foto: Colourbox

Det är orimligt att fotograferna ska fortsätta betala för mediebranschens strukturomvandling när bilder har sin största glansperiod nu, menar Svenska Fotografers Förbund i en ny rapport.


Ämnen i artikeln:

Svenska Fotografers FörbundFotograferJohan PerssonThomas MattssonJan HelinKritik

Mediehusens nya affärsmodeller drabbar fotografernas arvoden, trots att visuell kommunikation är en av de viktigaste konkurrensfaktorerna o nya medier, skriver förbundet i en pressrelease. Idag släpper de rapporten "Det nya medielandskapet- om den redaktionella bildens förändrade villkor" som tar upp hur mediehusens strukturomvandling påverkar fotograferna.

– Att fotografer ska betala mediebranschens strukturomvandling med försämrade villkor faller alltså på sin egen orimlighet. Fotograferna är de första att bejaka den tekniska utvecklingens nya möjligheter, även om det finns utmaningar att möta, säger Donald Boström, huvudförfattare till rapporten och styrelsemedlem i Svenska Fotografers Förbund, i en kommentar.

De ifrågasätter nu mediebranschens kris.

– Pengar finns visst, frågan är vart de hamnar, säger Anki Almqvist, ordförande i Svenska Fotografers Förbund.

Enligt siffror från SCB delar idag 8000 svenska fotografer på samma intäkter som 5000 fotografer gjorde för sex år sedan, skriver förbundet i rapporten. Snittlönen har sjunkit från 450 000 kronor till 250 000 under samma period.

SFF har intervjuat ett antal fotografer, däribland frilansaren Johan Persson som är medförfattare till boken 438 dagar.

– Nu vågar tidningar inte köpa in material för att inte riskera att det blir liggande. Åtstramningarna har även gjort det tuffare att sälja vårt material till nordiska tidningar. Det största problemet är att tidningarna inte tar hänsyn till vart reportaget är ifrån. De betalar samma pris för text och bild oavsett vilka kostnader vi haft, oavsett om vi varit i Afrika eller i Hökarängen, säger Johan Persson i rapporten.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin hyser oro över utvecklingen.

”Tidningen har idag kvar 250 journalister och fotografer från att ha varit 600. Tid är pengar och resurser som det är ont om. Aftonbladet satsar istället på ett ökat resande för sina egna fotografer och journalister”, berättar Jan Helin i rapporten.

Expressen stängde sin bildredaktion 2014. Men chefredaktör Thomas Mattsson anser inte att det har varit ett problem.

”Expressen satsar istället på frilansare för att upprätthålla bildjournalistiken. Ett bevis att de lyckats hålla sin ambition är att tidningens fotografer regelbundet nomineras och vinner priser i Årets bild, och att alla de är frilansare. Det är inte anställningsformen som är avgörande för bildkvaliteten”, enligt Mattsson.

I en sammanfattning konstaterar SFF bland annat att bilder konsumeras mer än någonsin, tar över det digitala flödet, att allt fler fotografer lever i osäkerhet och att kunna producera rörlig bild idag är ett måste för att en fotograf ska få jobb.

Läs hela rapporten här.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.