Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fotografiska anmäls för höjd entréavgift

Publicerad: 10 mars 2017, 12:13

Foto: Kampanjbild

Fotografiska museet i Stockholm höjde under Internationella kvinnodagen entréavgiften för män med 13 procent. Nu anmäls museet till Diskrimineringsombudsmannen.


Ämnen i artikeln:

Internationella KvinnodagenFotografiskaOrd&Bild

Resumé rapporterade i onsdags om att Fotografiska museet under Internationella Kvinnodagen höjde sin entréavgift  för män med 13 procent – lika mycket som läneskillnaden mellan könen. Facebook-inlägget fick på ett par timmar enorm spridning.

– En och annan kanske blir upprörd över vår tillfälligt höjda entré, men vi gör det för att uppmärksamma en stor orättvisa i samhället och förhoppningsvis bidra till samtal och diskussioner startas. Fotografiska ska vara en inkluderande plats och vi tycker att det är viktigt att arbeta för demokrati och allas lika värde, berättade Karl Skoog, marknadschef på Fotografiska i en kommentar.

Nu har alltså initiativet anmälts, sju gånger om, till Diskrimineringsombudsmannen, det rapporterar Dagens Nyheter.

– Om det kan vara fråga om diskriminering eller inte har inte prövats och därför kan vi inte svara på det. Huvudprincipen i diskrimineringslagen är dock likabehandling mellan könen, berättar Clas Lundstedt, pressansvarig på DO för Dagens Nyheter.

Clas Lundstedt berättar att det finns ett undantag i lagen som säger att olika behandling av könen kan vara lagligt, om det har ett berättigat syfte. Myndigheten har ingen stringent linje i bedömningarna utan bedömer saken från fall fall.

Byrån bakom kampanjen är Ord&Bild.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.