Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fox tvingas erkänna nyhetsankarets lögner

Publicerad: 3 mars 2015, 11:43

Anklagelserna växer mot Fox News stjärnankare Bill O'Reilly

De senaste veckorna har anklagelserna mot att Fox News populära programledare Bill O'Reilly växt. Nu erkänner kanalen att nyhetsankarets påståenden om att ha sett bombningar på Nordirland och mord i El Salvador inte stämmer.

Ämnen i artikeln:

Fox NewsBill O'Reilly

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


I mer än en vecka har Fox försvarat Bill O'Reilly, kanalens profilerade programledare som den senaste tiden har blivit kritiserat för att överdriva i sin rapportering. Nyhetsankaret själv har tidigare avfärdat anklagelserna som "skitsnack".

I en sändning hävdade Bill O'Reilly att han tagit del av "en räd" på Irland och i en bok beskskrev ankaret hur han sett "Irländska terrorister döda och lemlästa medborgare med bomber".  

Bill O'Reilly har även påstått sig se fyra nunnor bli mördade under inbördeskriget i El Salvador 1980.

Nu, efter att ha fått frågor från Washington Post, erkänner Fox News att Bill O'Reilly varken har sett bombningarna i Belfast eller morden i El Salvador. I ett uttalande till The Guardian säger Fox News att deras stjärna endast har sett fotografier av händelserna.

Nyhetsankarets lögner blir extra intressanta i ljuset av att NBC för några veckor sedan stängde av Brian Williams. Då hade det blivit känt att kanalens stjärnankare ljugit i samband med rapporteringen av Irak-kriget 2003 och orkanen Katrina två år senare.

Bill O'Reilly har även blivit anklagad av journalistkollegor för att fara med osanning i samband med sin rapportering under Falklandskriget 1982 och under kravallerna i Los Angeles tio år senare.  Han är mest känd som programledare för "The O'Reilly Factor" i Fox News. Vid sidan av journalistiken har han profilerat sig som konservativ debattör och opinionsbildare.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev