Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Frågade om judar bär ansvar för antisemitism – ber om ursäkt

Publicerad: 18 februari 2015, 10:38

Ekots ursäkt och Anne Lagercrantz.

Foto: Skärmdump/Andreas Elgstrand.

Det blev rejält fel i gårdagens "Studio Ett". Israels ambassadör Isaac Bachmann fick frågan om judar själva bär något ansvar för den växande antisemitismen. Nu har kanalen bett om ursäkt och klippt bort sekvensen.


Ämnen i artikeln:

EkotAnne LagercrantzStudio EttSveriges Radio

Igår diskuterades antisemitismen i P1-programmet Studio Ett. Detta mot bakgrund av de senaste attentaten i Köpenhamn och Paris. Gäst var Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige.

Vid ett tillfälle fick han frågan av programledaren "Har judarna själva något ansvar för den växande antisemitismen som vi nu ser?". Detta var något som han vägrade svara på.   

Senare under kvällen publicerade Sveriges Radio en ursäkt på Ekots redaktionsblogg signerad av bland annat Ekot-chefen Anne Lagercrantz.

"Vi ber oförblommerat om ursäkt för frågan. Den leder tanken fel och skuldbelägger både individer och en utsatt grupp. Det judiska samhället har drabbats av fruktansvärd terror och har all vår sympati och allt vårt deltagande.  Vi framförde redaktionens ursäkt i slutet av Studio Etts sändning" skriver de.

Sveriges Radio har också valt att klippa bort frågan ut intervjun som finns publicerad på nätet.  

"Det är en ovanlig åtgärd, men vi vill inte bidra till att formuleringen får vidare spridning. Den ursprungliga sändningen sparas enligt vanliga rutiner vilket bla innebär att den förs över till Kungliga biblioteket".

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.