Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Frågetecken kring Oscarsgalans selfie-bild

Publicerad: 4 mars 2014, 10:21

Bilden där talkshowsrtjärna Ellen DeGeneres är omgiven av filmstjärnor under Oscarsgalan har slagit Obamas Twitter-rekord med hästlängder. Nu analyserar The Wire, med hjälp av experten Ethan Kirschner, vem som egentligen äger rätten till bilden.


Ämnen i artikeln:

Ellen DeGeneres

Bakgrunden är att nyhetsbyrån AP har bett Ellen DeGeneres om tillåtelse  att dela med sig av bilden till sina prenumeranter, vilket hon har gett  sin tillåtelse till.

The Wire ställer sig nu frågan om Ellen DeGeneres verkligen har rätt att dela med sig av bilden.

Allt började med att Oscarsvärden Elle DeGeneres banade sig iväg in publiken för att ta ett foto med idel Hollywood-kändisar.

Målet var att slå Barack Obamas Twitter-rekord, vilket hon har lyckat med trefaldigt, enligt The Wire.

AP:s  Paul Colford säger att man helt enkelt bad Elle DeGeneres om tillåtelse  att använda fotot, vilket man också fick från henne. Det vill säga om  bilden användes i redaktionellt syftet.

Nu menar nöjesadvokaten Ethan  Kirschner att det inte är självklart att Ellen DeGeneres äger  upphovsrätten till bilden.  Historiskt sett är det alltid den som tar  fotot som äger upphovsrätten till bilden, resonerar Ethan Kirschner.

Han  menar att det här med att alla har en egen kamera i fickan i och med  mobiler är ett relativt nytt fenomen.

Ethan Kirschner anser att  skådespelaren Bradley Cooper tog bilden, vilket också Ellen DeGeneres  uppgav i sin tweet där hon skämtsamt skrev:

”Bara Bradleys arm hade  varit längre”, enligt The Wire.

Ethan Kirschner menar också att en stor fråga är om Samsung kan hävda upphovsrätt till bilden, som har annonserat på Oscarsgalan i flera år.

Här  menar Ethan Kirschner så nog inte är fallet eftersom om Samsung  verkligen har en överenskommelse med Ellen DeGeneres som säger att man  äger rättigheten till alla bilder så gäller ju inte det för Bradley  Cooper, resonerar Ethan Kirschner.

Han tror heller inte att Samsung  skulle kunna hävda att man är delägare till bilden eftersom just Bradley  Cooper bidrag till själva kompositionen av densamma.

Sammantaget innebär det att  AP nog är på den säkra sidan när man får ett godkännande av Ellen  DeGeeneres, men för att vara riktigt säker så är det ”värt att  kontrollera det även med Coopers folk.”, responerar Etan Kirschner.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Ellen DeGeneres

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.