Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Framtidens bok är snart här

Publicerad: 26 augusti 2009, 13:24

Striden mellan e-bokläsarna vänder blad. I dagarna lanseras flera ny läsare som på allvar utmanar Amazons Kindle som dominerar marknaden.


Ämnen i artikeln:

Sony

Sony Reader Daily Edition

Japanska elektronikjätten Sony lanserade den första e-bokläsaren 2005. Då var världen inte redo och tillgången till e-böcker var högst begränsad.

Två år senare kom Amazon med sin läsare Kindle och läsaren kopplades till Amazons e-bokhandel. Sedan dess har Kindle dominerat marknaden fullständigt.

Men elektronik- och medieföretag över hela världen har satt sina utvecklingsavdelningar på att ta fram den ultimata e-bokläsaren.

Och nu vill Sony återta tronen bland e-bokläsarna med tre nya modeller. En mindre pocketmodell för 199 dollar, en modell som är jämförbar med Kindle II och den nya Reader Daily Edition med en sju tum stor skärm, Kindle II har sex tum, och med 3G-uppkoppling som kan koppla upp sig gratis mot bibliotek och publicister.

En annan fördel med Sonys e-bokläsare är att de bygger på en öppen standard och tvingar inte in användaren till en bestämd leverantör som till exempel Amazons Kindle gör.

Irex Technologies e-boksläsare.

Samtidigt med Sonys lansering, som skedde på New Yorks stadsbibliotek, meddelade CNet att holländska Irex Technologies senare i år kommer med en ny e-bokläsare. Den är försedd med en 8,1 tum stor skärm, 3G med direktuppkoppling till Barnes & Nobles nyöppnade e-bokhandel där det redan nu finns 750 000 titlar.

Efter nyår kommer företaget Plastic Readers e-bokläsare med en 8,5 tum stor skärm, 3G, trådlöst bredband med uppkoppling till Barnes & Nobles e-bokhandel. Det unika med Plastic Reader att den är lätt böjbar, därmed mer tålig, och väger extremt lite. Se film om Plastic Reader nedan.

Alla de nya aktörerna förhandlar med tidningsförlag om att sälja tidningsinnehåll till de elektroniska läsarna. Problemet är att ingen kan erbjuda färgskärm.

Ett anat trist problem är att alla lanseringar sker i USA och det är oklart när de kommer till Europa.

Nu väntar alla bara på att Apple kommer med en Ipod för de som läser.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Sony

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.