Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Från butiksassistent till toppjobb som publisher – här är Sofia Olsson Olséns karriär

Publicerad: 8 april 2016, 07:23

Sofia Olsson Olsén blir ny publisher på Aftonbladet efter Jan Helin.

Hon blev reporter som 22-åring. Två år senare fick hon sin första chefsroll – och sedan har de fortsatt. I dag sitter hon på ett av Mediesveriges absoluta toppjobb. Resumé har snackat karriär med Aftonbladets nya publisher Sofia Olsson Olsén.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson OlsénAftonbladetDala-DemokratenDalarnas TidningarArbetarbladetJan Helin

Det kunde ha blivit en idrottslärare av Sofia Olsson Olsén. Men ödet ville något annat och på grund av (eller tack vare) en skada la hon ner basketkarriären på elitnivå och sökte in på journalisthögskolan i stället.

Redan efter praktikens första dag på Borlänge Tidning var hon fast. Journalistik var verkligen något för henne, tyckte Sofia Olsson Olsén. Det tyckte cheferna också. 1989, två år efter att praktiken övergått i en anställning som reporter, blev Sofia Olsson Olsén nöjesredaktör på Arbetarbladet. Därefter har hon haft ett antal chefstjänster, bland annat på Dalarnas Tidningar, Dala-Demokraten och Aftonbladet.

Sofia Olsson Olsén anger rastlöshet som en av sina största brister, ändå har hon aldrig lämnat yrket.
– I grunden är det journalistiken som driver och fascinerar mig – den som gör skillnad. Det roligaste med journalistiken – och anledningen till att jag är kvar här nu – är att den är så mångsidig. Under de här åren har jag jobbat som reporter, redigerare, chef och haft arbetsuppgifter som tangerat det redaktionella. Exempelvis som HR-chef, säger hon.

Ju fler positioner på redaktionen i ryggsäcken, desto bättre mediechef?
– Det får var och en av cheferna själva avgöra. Men att jag haft så olika positioner ligger mig inte till last. Jag har lärt mig massor, känner många här och kan lite om mycket. Det är aldrig fel att bygga erfarenheter.

Jag intervjuar Sofia Olsson Olsén bara några timmar efter att det blivit offentligt att hon nu tar över rollen som publisher för Sveriges största tidning – Aftonbladet. En rekrytering som fyllde tidningens redaktion med många, långa och varma applåder. Sedan dess har telefonen gått varm av samtal från journalister från hela landet, och Sofia Olsson Olsén har fått pytsa ut sin tid mellan dem. När jag frågar henne om hon kan plocka fram något ögonblick i karriären som hon vill lyfta fram lite extra svarar hon först:
– Mottagandet som jag fick i dag kommer jag aldrig att glömma.

Hon blir tyst för någon sekund.
– Jag kommer heller aldrig att glömma de ögonblick när vi publicerat stora avslöjanden på små tidningar där jag har jobbat. När man förstår att man har något stort som bara måste berättas och det liksom vibrerar i hela rummet. Jag minns känslan, ljuden, det är nästan så att jag kan känna smaken. Du vet vad jag menar. Nu börjar jag nästan gråta bara av att prata om det.

Onsdagen den sjätte april 2016 går till historien som den dag då Aftonbladet fick sin första kvinnliga publisher ovh chefredaktör sedan dess start 1830. Aftonbladets tron har alltså uteslutande fyllts av män i 186 år. På tiden med en kvinnlig chef, kan tyckas.
– Kvällstidningsbranschen har av hävd och vana alltid varit manligt präglad. Men det har förändrats. I dag är den öppen och mer inbjudande. Vi ska fortsätta åt det hållet, säger Sofia Olsson Olsén.

Vad är det största misstaget du har gjort i karriären?
– Misstagen är många, men jag är glad över att ha gjort dem. En av de lärdomar jag har fått med mig är att du, oavsett vilket jobb du börjar på, ska fråga vad som förväntas av dig. Om uppdragsgivaren behöver förändring, måste uppdragstagaren koka ned vad de menar med det. Du och dem måste vara på samma linje. Tidigare, när jag var mindre erfaren, har jag ibland varit naiv och velat så mycket att jag inte ställt de frågor jag borde. Jag har tänkt att det löser sig, men det har det inte gjort.

Vad har du för karriärstips till andra journalister?
– Först och främst vill jag betona att jag inte är någon karriärplanerare. I mitt liv har jag jobbat med saker jag tycker är roligt, inte varit ute efter att göra karriär. Jag har mestadels sagt ja till saker med vetskapen att de går att korrigera om de inte skulle bli bra, säger Sofia Olsson Olsén och tar ny sats:

– Men ett tips kan jag ge: Vill du saker måste du visa det. Du ska inte tro att någon kommer och ger dig det du vill ha. Visa det kanske hellre än att säga det. Gör, ta mer ansvar och axla större roller. Bestäm först vad det är du vill, var tydlig och tveka inte på dig själv.

Från butiksassistent till publisher
1980-1985 Butiksassistent på Gustafsons Blommor
1987 Reporter på Borlänge Tidning
1988-1996 Bland annat nattchef och nöjesredaktör på Arbetarbladet
1996-1997 Redaktionschef på Dalarnas Tidningar
1998-2004 Redaktionschef på Dala-Demokraten
2004-2006 Chefredaktör på Norra Västerbotten
2007-2009 Redaktionschef på Aftonbladet New Media
2009-2011 Administrativ redaktionschef på Aftonbladet
2011-2012 HR-chef på Aftonbladet
2012-2014 Ansvarig för Aftonbladet Online Academy
2014-2015 Chef för Aftonbladet Plus
2015-2016 Redaktionschef på Aftonbladet
2016- Aftonbladets första kvinnliga publisher och chefredaktör på 186 år.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.