torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Från en kris till en annan – han byter Stampen mot Moderaterna

Publicerad: 25 februari 2017, 09:24

Hampus Knutsson.

Foto: Andreas Elgstrand

Hampus Knutsson är Moderaternas nya kommunikationschef. För Resumé berättar han vad som höll honom kvar på Prime i tio år, om de sömnlösa nätterna med Stampen och hur han ser på att jobba med sin politiska övertygelse.

Ämnen i artikeln:

Hampus KnutssonStampenModeraternaPrimeMediaMedier

MF

Mårten Färlin


Klockan närmar sig elva söndagskvällen den 17 september 2006. Beskedet om Alliansens valseger har just nått Moderaternas vaka på Nalen i Stockholm. Publiken kokar och Fredrik Reinfeldt kliver upp på scenen.

"Kom ihåg, att ikväll så har de röstat på oss som alltid har röstat på oss, ikväll har en hel del kommit tillbaka, som röstade lite annorlunda i förra valet, men ikväll har också människor som aldrig förr tänkt tanken, röstat på moderaterna. Och vi vill att alla skall känna sig hemma."

Den 24-årige Hampus Knutsson hör talet från radion i bilen. Han är på väg hem efter att ha följt valvakan på tv och är en av de som känner sig direkt träffade av den nya statsministerns välkomnande. Han har nämligen just röstat på partiet för allra första gången.

Men föga anar han att han elva år senare ska komma att leda partiets kommunikation inför valet 2018.

Hampus Knutsson växte upp i ett kedjehusområde i åttiotalets Vallatorp i Täby, där barnen, inspirerade av Astrid Lindgrens Bullerbyn, sprang mellan "den röda gården, den gröna gården och den gula gården". Mamma var arbetsterapibiträde och pappa var arkitekt.

Själv skulle Hampus Knutson bli hockeymålvakt.
– Det var länge mitt karriärval. Jag var inte direkt en talang, utan tränade hårt och var ambitiös. Jag spelade tv-pucken i tonåren och gick senare upp i Arlandas a-lag och spelade som bäst i allsvenskan. Det var faktiskt Roger Melin som var tränaren, innan han gick till Brynäs.

Vid sidan av träningarna studerade han företagsekonomi med inriktning mot management och organisation på Stockholms universitet. Men redan i tidiga 20-åren kände han att hockeytoppen var nådd och att det var dags att göra något annat. Han gjorde en avstickare utomlands och jobbade i drygt ett år som äventyrsguide – med bergsklättring på Korsika och skidåkning i Kanada.

Väl tillbaka i Sverige väntade den avslutande magisteruppsatsen.
– Jag visste inte riktigt vad jag ville jobba med. Men angelägen om att utnyttja uppsatsarbetet maximalt tänkte jag att den skulle handla om något inom det område jag skulle jobba sen.

Han hade länge varit intresserad av kommunikation och "ordets makt", samt fått smak för inspirerande dokumentärer om valkampanjerna bakom flera stora amerikanska presidenter: Nixon, JFK, Clinton.

När så den stora Dataintrångsaffären inträffade, och Folkpartiets (numera Liberalernas) ungdomsförbund hackade sig in på Socialdemokraternas datanätverk, visste han vad uppsatsen skulle handla om.
– Det blev en stor affär och många kommunikationsexperter uttalade sig. Jag tittade dels på hur det kunde inträffa och dels hur händelsen hanterades. Under tiden jag skrev började jag läsa på om kommunikationsbranschen och hittade ett medlemsregister över pr-byråer i alfabetsordning. Jag började söka jobb, från a till ö.

Jobbet kom på bokstaven p. Han lämnade in uppsatsen en fredag och började på Prime måndagen efter. Samma år som Hampus Knutsson hittat sin politiska ideologi, 2006, fann han alltså såväl yrkesval som arbetsplats.
– Jag tror att jag tajmade en bra tid, då branschen växte mycket.

Han tog över ansvaret för byråns interna kommunikation, som rekryteringskampanjer och event.

Prime var både "skola, fritids och fredagsdisco", menar Hampus Knutsson.
– Jag lärde mig allt där. Det var en otroligt utvecklande miljö, med ett brett persongalleri: Allt från reklamare till ekonomer, statistiker och personer med politisk bakgrund. Att jobba på en plats där där briljanta personer som Alice Teodorescu och Seher Yilmaz sitter under samma tak, det blir en väldigt spännande dynamik.

Du blev kvar där i närmare tio år. Vad var det som höll dig kvar så länge?
– Tiden flög förbi, och jag trivdes där ända in i kaklet. Jag har haft stor variation av uppdrag och fått jobba tätt ihop med flera duktiga seniora människor som har betytt väldigt mycket för mig, som Charlie Stjernberg, Marie Söderqvist och Caroline Jungsand.

Under åren har han jobbat med bolag som McDonalds, Facebook och Stampen.

Primes uppdrag hos sistnämnda kund blev dock abrupt avslutat 2015 efter ett avslöjande i Resumé om att just Hampus Knutsson försökt få tidningen att skriva kritiska artiklar om SVT efter Uppdrag Gransknings program om Stampens ekonomiska kris. Men trots händelsen anställdes han strax därefter som kommunikationschef på mediekoncernen ifråga.

Hur gick det till?
– För det första så var det ett stort misstag av mig att skicka det där mejlet. Jag skulle gärna ha det ogjort. Samtidigt så blev jag en bättre kommunikatör efter att ha tryckt på sändknappen. Jag var snabb med att ta på mig ansvaret för situationen och bad om ursäkt. Ett misstag behöver inte bli ett misslyckande om man hanterar det på rätt sätt, det kan också bli en lärdom.

– Sen blev jag jätteförvånad när Martin Alsander hörde av sig från Stampen. Han tyckte att det var tråkigt det som hänt, men tyckte samtidigt att jag hade gjort bra ifrån mig innan och ansåg att de hade behov av en sådan som mig. De tyckte att jag agerade professionellt även när det blåste på.

Men varför höll de inte fast vid dig och Prime direkt då, om ni nu agerade professionellt? De avslutade ju samarbetet.
– Det gick ett halvår emellan. När de sa upp uppdraget hade de inte en tanke på att de skulle komma att behöva en ny kommunikationschef. Men när de diskuterade namn så dök mitt upp. Det tycker jag var modigt av dem – och mig, som tog jobbet.

LÄS MER: Stampen bröt med Prime på grund av konsult – nu anställs han

Det krävdes en funderare innan Hampus Knutsson tackade ja, men han "ville inte vara en fegis och banga bara för att det var obekvämt" och såg samtidigt stora möjligheter till att utvecklas.
– För mig blev jobbet en chans till terapi, botgöring och revansch. Dessutom en möjlighet att få ansvara för kommunikationen på ett medieföretag, vilket ställer särskilda krav eftersom medarbetarna som man ska informera och representera också är journalister med uppdraget att granska.

Det var inte heller det lilla uppdraget han tog sig an – de flesta känner nog till hur stormiga de senaste åren har varit på Stampen, som bland annat genomgått en rekonstruktion.

Blev det många sömnlösa nätter?
– Ja det blev det. Men inte på grund av oro, snarare för att jag hade mycket att göra. Tiden innan, och de första månaderna under rekonstruktionen, var extremt intensiv.

Hur hanterar man en så pressad situation?
– Det är viktigt att respektera varandras uppdrag – medierna ska ställa frågor, och de ska få så bra svar som möjligt, så snabbt det går. Det är bara genom att lämna svar med bästa möjliga argument som man kan bygga trovärdighet hos både journalisterna och läsarna.

– Vi ville också ge medarbetarna lättillgänglig information och verktyg så att de kunde informera sina respektive målgrupper snabbt. En säljare skulle kunna förklara läget till sina kunder istället för att behöva hänvisa uppåt och alla skulle kunna svara på frågor på middagar och andra privata sammanhang.

Någon karriärplan har hampus Knutsson aldrig haft – däremot en idé om nästa steg framåt.
– Den har sällan sträckt sig särskilt långt fram, men det har funnits en tanke på hur jag vill utvecklas. Jag har tagit steg efter steg utifrån det. Det är kul att jobba i händelsernas centrum. Jag behöver inte nödvändigtvis stå där själv, men framförallt vara där och syssla med viktiga frågor. Jag vill göra gott och bidra till positiv förändring.

Hampus Knutssons "nya resa", att jobba med politiken, kom i samband med att hans kontrakt på Stampen var på väg att löpa ut. Det är egentligen i vår som banden klipps helt från Prime, då han har varit tjänstledig för rollen på Stampen. Han börjar på sitt nya i april.

Han sökte jobbet själv, när han hörde att Moderaterna behövde en ny kommunikationschef.
– 2014 var jag orolig för att alliansen skulle förlora makten. Då blev jag medlem i Moderaterna för att stötta partiet. Sen har jag alltid tänkt att det vore spännande att någon gång i livet jobba med kommunikation för ett politiskt parti, och se hur man kan använda de erfarenheter man skaffat sig i kommunikationsbranschen i en valkampanj. Att få väljarnas förtroende och vinna ett val är bland det svåraste man kan göra.

Du värvades som krisexpert inför Stampens krisår. Nu anlitas du i samband med M:s utspel om att samarbeta med SD. Strax efter att det blev klart har M sjunkit rejält i opinionsmätningarna. Det var som att de förutsatte att det skulle hända och såg till att ha dig i beredskap?
– Jag tror att de tog in mig för att jag har jobbat med kommunikation professionellt länge. För att jag är van vid stora publika uppdrag och stora kampanjer.

Hur känner du själv om samarbetet med SD?
– Jag förstod att det skulle leda till mycket diskussioner. Men i grunden tycker jag att det är både rimligt och bra att Moderaterna vill driva sin politik så mycket som möjligt. Samtalen med SD är inte ett samarbete. Samarbetar gör man med alliansen.

Vad kommer att vara kärnan i Moderaternas valkampanj inför 2018?
– Det är för tidigt att svara på, och jag har ju inte börjat än. Men det finns många samhällsutmaningar som vi kommer att prata mycket om, inte minst inom trygghetsfrågor, till exempel poliskrisen. Dessutom ekonomin och jobben. Vi vill bli ännu tydligare med de utmaningar som Sverige står inför idag och bättre visa upp våra lösningar och visioner för framtiden.

LÄS MER: Strategin: Så ska Stampen-chefen hjälpa Moderaterna att vinna valet

Hampus Knutssons 5 karriärtips:

- Lita på att du har tur.
- Ta vara på slumpen.
- Lär av andra.
- Våga erkänna om du har fel.
- Var schyst!

Fakta / Om Hampus Knutsson

Ålder: 35 (Fyller år i dag söndag).
Bor: Älta i Nacka.
Uppvuxen: Vallatorp i Täby.
Familj: Fru Jennie Knutsson (vd Juno) och två söner, fem respektive tre år.
Tjänar: 813 329 kronor (2015).
Aktuell som: Moderaternas nya kommunikationschef.
Karriär i korthet: Konsult och partner på Prime och kommunikationschef på Stampen.
Utbildning: Magisterexamen i företagsekonomi med inriktning mot management och organisation från Stockholms universitet.
Drömjobbet: "Börjar jag på inom kort!"
Medievanor: "Så mycket jag bara kan. Följer de stora medierna och en del lokala på nätet, helgprenumererar på DN, lyssnar på P1 och gillar tv-nyheter och dokumentärer. Det har såklart blivit mycket GP också det senaste året."
Musik: "Familjen och kompisarna kallar mig tondöv men jag älskar musik! Och jag älskar att laga mat, så ofta blir det musikval efter maten. Typ italiensk smörpop till pastan, country till grillat och sydamerikanska toner till tacos. Det får man stå ut med som gäst hos oss."
Lästips: "Det blir mycket Astrid Lindgren och Leif GW Persson, Pippi och Gustavs grabb är två höjdare."
Rekommenderar: "Värna demokratin genom att rösta på ett parti med sunda värderingar och betala för kvalitetsjournalistik eftersom oberoende medier behövs."

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev