Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Från guldspadevinnare till språkrör – så här minns ex-kollegan Isabella Lövin

Publicerad: 9 maj 2016, 14:53

Foto: Miljöpartiet de Gröna / Fredrik Hjerling

Isabella Lövin föreslås som Miljöpartiets nya språkrör efter Åsa Romsons avgång. Miljöpartisten har en karriär som journalist bakom sig, och hennes före detta kollega Niklas Sessler minns henne som en genuin och nyfiken person – och tror definitivt att hon kommer ha nytta av journalistbakgrunden i politiken.

Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonIsabella Lövin

LL

Louise Lindberg


Tidigare idag kallade Miljöpartiet till en pressträff där det meddelades att Åsa Romson avgår som språkrör för partiet. Därefter presenterades ett förslag på språkrör som ersättare för Åsa Romson: Isabella Lövin. Isabella Lövin har en lång karriär som journalist bakom sig och har vunnit både Guldspaden och Stora Journalistpriset för sin bok Tyst hav – Jakten på den sista matfisken. Den boken kom även att bli miljöpartistens ingång till politiken då hon år 2009 rekryterades till partiet.

Resumé ringde upp hennes före detta kollega, Niklas Sessler, som har jobbat tillsammans med Isabella Lövin på Damernas Värld och Månadsjournalen. Numera är Niklas Sessler redaktionschef för Bonnier Tidskrifter Digitala medier, men minns Isabella Lövin som en god person och framförallt som en mycket kompetent journalist.

– Jag tycker att Isabella är en lysande stilist, hon är genuint nyfiken på den hon intervjuar. Dessutom tycker jag att hon har ett språk som inte är för komplicerat, men ändå otroligt effektivt och gripande. Det visade hon också i sin bok.

På Månadsjournalen jobbade Isabella Lövin mellan åren 1997 och 2002, först som skribent och senare som redaktionschef. Efter Månadsjournalen frilansade Isabella Lövin och jobbade bland annat för Allt om mat. Niklas Sessler minns att hon ombads skriva om torsk, och det resulterade i två artiklar för tidningen. De artiklarna blev sedan startskottet till boken som satte den politiska karriären i rullning.

När Isabella Lövin fick förfrågan om att bli politiker för Miljöpartiet diskuterade hon beslutet med Niklas Sessler.

– Vi hade en diskussion om det och pratade om var man kan påverka mest. Jag kanske inte var helt säker på att det var just i politiken man kan det, och så tyckte jag att det var synd att hon skulle lämna journalistiken eftersom det inte finns många skribenter i hennes klass. Men samtidigt, så bra som det har gått för henne så kan man ju absolut påverka som minister.

Blev du förvånad över hennes beslut?

– Ja, absolut det blev jag.

Tror du hon kommer ha nytta av sin journalistiska kompetens som språkrör?

– Det är jag helt säker på. Hon är ju en bra debattör och att kunna formulera sig är a och o för en politiker. Alla våra politiker har ju inte lätt för att uttrycka sig, men det har hon. Så jag är helt övertygad om att hon kommer ha nytta av det.

Det starkaste minnet Niklas Sessler har från tiden med Isabella Lövin som kollega är en bussresa från Stockholm ner till Göteborg och bokmässan. Eftersom de jobbade för en liten redaktion hade de inte råd att ta flyget, utan hoppade på bussen istället. Han minns även långa diskussioner över ett glas vin, och en låt som Isabella Lövin skrev till honom.

– När jag slutade som redaktionschef på Månadsjournalen skrev hon en sång till mig. Det var en egen version av Charlotte Perrellis Tusen och en natt, den finns nog i arkivet någonstans, skrattar Niklas Sessler.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev