Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Från provokativ bloggare till krönikör – så gick Alex Schulman till Expressen

Publicerad: 4 april 2016, 11:40

Alex Schulman går till ärkerivalen.

Foto: Olle Sporrong/Expressen.

Konkurrenten fångade Alex Schulman under en finmiddag – och skrev kontrakt på en servett. Under sina nio år på Aftonbladet har han gjort sig känd som krönikören som inte räds orden.


Ämnen i artikeln:

Alex SchulmanAftonbladetExpressenMagnus Alselind

I och med ärkerivalens värvning, som Resumé var först med att rapportera om i förra veckan, tappade Aftonbladet en av sina största profiler.

Resumé har upprepade gånger sökt Alex Schulman själv för en intervju om sin nya arbetsplats, men utan framgång. Däremot berättar han själv hur rekryteringen gick till i det senaste avsnittet av podden Alex och Sigge, som Alex Schulman driver tillsammans med medieprofilen Sigge Eklund:
– Jag fick ett samtal från Expressens redaktionschef (Magnus Alselind, reds.anm.) som undrade om vi skulle ta en middag. Det kändes mystiskt, härligt och spännande. Vi sågs på en lite finare restaurang, lite avskilt i ett bås, säger Alex Schulman och konstaterar:

– Det i sig var väl en kick antar jag – att det skedde under radarn.

LÄS MER: Schulman mest klickad på Aftonbladet.se
LÄS MER: Alex Schulman till Expressen

När samtalet om middagen kom från Magnus Alselind var Alex Schulmans första tanke att Expressen ville värva honom – och han fick rätt. Men redaktionschefens avsikt med mötet uppdagades inte förrän det blivit dags för efterrätten.

– Klockan närmar sig 12 och jag vet fortfarande inte vad det handlar om. Precis innan 12 kommer han närmare mig och säger lågmält (han avbryter när en servitör går förbi): Vi vill värva dig från Aftonbladet. Vi vill att du ska komma till oss, säger Alex Schulman i podden.

LÄS MER: "Jag ska börja blogga igen"

På Expressen är tanken att Alex Schulman primärt ska skriva krönikor och reportage, men han kan också bli aktuell för tv-uppdrag.

– Sen säger han (Magnus Alselind): Vi kan skriva kontrakt här och nu. Han fram en servett och ber om en bläckpenna. Sen tänker han lite och skriver ner mitt arvode som jag ska få per kolumn.

Alex Schulman fortsätter:
– Som du förstår tycker jag att det är otroligt coolt. Så spännande. De små kråkorna avgör mycket av min yrkesframtid. Sedan skjuter han över servetten – med mitt namn bokstaverat (...) Jag tittar på lappen och på Magnus Alselind som jag haft aktning för, men alltid varit på andra sidan av. Han är per definition fienden. Men han är som jag, han älskar media och journalistik. Jag tycker om hans ansikte och hans glöd i ögonen. Och jag tycker om servetten. Så jag skriver på.

LÄS MER: Schulman blir nyhetskolumnist

Enligt Alex Schulman skedde rekryteringsmiddagen så sent som i förra veckan. När han nu börjar på Expressen kan han summera nio år av bland annat bloggande, krönikeskrivande och programledande på Aftonbladet.

Till Aftonbladet rekryterades han i april 2007 från rollen som chefredaktör på Stureplan.se. Men starten på kvällstidningen blev inte helt problemfri. Alex Schulman drev den provokativa bloggen "Att vara Alex Schulman", men redan i september 2007 rapporterade Sveriges största tidningar om att Schulman hamnat i luven på Aftonbladets tv-recensent Jan-Olov Andersson. I ett blogginlägg gick han till angrepp mot Anderssons stilistiska förmåga, som han kallade "provocerande usel". Han konstaterade också att han "skämdes över att ha Jan-Olov Andersson som kollega".

LÄS MER: Usla siffror för Schulman Show
LÄS MER: Schulman Show läggs ner

Drygt två veckor efter att bråket blossat upp meddelade Alex Schulman att han skulle sluta blogga. Tillsammans med Aftonbladets dåvarande onlinechef Kalle Jungkvist och informationsdirektör Olof Brundin bjöd han in till presskonferens där han meddelade sitt beslut, som han menade inte skulle ha något med konflikten att göra.

LÄS MER: Alex Schulman lägger ner pappabloggen

Men det var de provokativa uttalandena som så småningom kostade honom uppdraget som bloggare på Aftonbladet. Det sista inlägget skrevs inte av medieprofilen själv, utan av Aftonbladets dåvarande chefredaktör Jan Helin som påpekade att Alex Schulman var "blind för kraften i en plattform som Aftonbladet". Samtidigt uttryckte han dock sin beundran för Schulman.

Senare startade Alex Schulman upp bloggen "Att vara Charlie Schulmans pappa", som lades ner 2010. Efter det har Schulman verkat som krönikör och som programledare för Schulman Show. Synonymt för hans bloggar är att de varit några av Aftonbladets absolut mest lästa.

Om tillvaron på Expressen kommer att inledas lika turbulent som den på Aftonbladet, det återstår att se.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.