Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Frändén: Aftonbladet-kulturen präglas av fylla och fest

Publicerad: 27 oktober 2017, 05:46

Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Fylla och fest präglar Aftonbladet-kulturen, Aftonbladets fackklubbsordförande menar att tidningen inte skyddar sina kändisar och rusande Alphabet-aktie. Det och mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

#MeTooMartin TimellAftonbladetTomas FranzénÄntligen HemmaJohanna FrändénFredrik VirtanenTV4

Johanna Frändén menar att kulturen på Aftonbladet präglas av fylla och fest
Som 25-åring klev Johanna Frändén in på Aftonbladets redaktionsgolv för första gången. Frändén berättar i en krönika i Aftonbladet om hur det var tradition för de som slutade kring midnatt att gå ut och festa tillsammans, hon berättar även att hon blev smått chockad av den höga alkoholkonsumtionen.

Hon berättar att tidningen hade lätt att hitta festtillfällen kring banala saker där alkoholen flödade.

"Om folk blev fulla? Jo tack. Det var ju hela poängen. Chefer, vikarier, redaktörer och profilerade skribenter blandades vid borden och baren.", skriver Frändén.

Hon berättar också om hur chefer gjorde bort sig inför personalen och om kollegor som blev anmälda för sexuellt ofredande när sällskapet letade sig ut på lokal.

Frändén är sedan 2008 frilansskribent för Aftonbladet och medger att hon bara besöker redaktionen några gånger per år och att hon vet att det på senaste år blivit bättre.

"De senaste dagarna har det pratats mycket jargong och attityder inom svensk media. Fylla är förstås aldrig en förmildrande omständighet vid sexuella trakasserier och det går ingen spikrak linje mellan graden av alkoholintag och exempelvis våldtäkt. Men över hälften av gärningsmännen vid sexualbrott är påverkade av något och journalister räknas dessutom som en typisk riskyrkesgrupp för drog- och alkoholberoende. Om ledningen är seriös med ambitionerna att rensa upp i en kultur som alltid tillåtits gå överstyr ska de kanske börja i den här änden."

Fackklubbsordföranden: Det finns ingen tystnadskultur på Aftonbladet
Många har i bakvattnet av Fredrik Virtanen-skandalen vittnat om en hård, sexistisk kultur på Aftonbladet där ledande chefer ser mellan fingrarna gällande vissa profilers beteenden. Virtanen pekades tillsammans med en manlig reporterkollega ut i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet som ledande för den sexistiska kulturen. Någon som dock inte känner igen sig i beskrivningen är fackklubbsordföranden på Aftonbladet, Susanna Vidlund.

– Många berättelser går långt tillbka i tiden. Under min tid som klubbordförande så har det kommit upp ett ärende där en medarbetare kränkt en annan. Då har man tydligt martkerat, berättar hon för Svenska Dagbladet.

Hon upplever heller inte att ledningen skyddar sina stjärnor men medger att hon inte vet hur situationen såg ut för 10-15 år sedan.

Timell hotade tidigare exekutiva producenten för "Äntligen Hemma"
Frida Olsson
, tidigare exekutiv producent för Äntligen Hemma, var den första som slog larm till innehållsdirektör Åsa Sjöberg och kanalchefen Fredrik Arefalk om Martin Timells sexuella trakasserier och ofredanden. Tidigare i veckan kallade TV4:s vd Casten Almqvist de som valt att slå larm för "hjältar", en beskrivning Olsson anser är värd vatten.

Redan för två år sedan försökte Olsson inleda en internutredning kring Timell, något som fick programledarstjärnan att skicka förtäckta hot i telefonsamtal och sms.

– Han ringde upp och skällde ut mig otaliga gånger. Han tyckte att jag var en fegis som saknar ryggrad. Han försökte utpressa mig känslomässigt och sa att jag utsatte hans familj för kränkningar som de tvingades utstå. Han kunde ringa och hålla monologer och utskällningar som varade i över en timme, berättar Olsson för Expressen.

Tomas Franzén kritisk mot TV4
Bonnier-vd:n Tomas Franzén uttrycker i Expressen kritik mot TV4 och hur de hanterat den skandal som briserat på kanalen den senaste veckan.

"Det beteende som har skildrats är fullständigt oacceptabelt. TV4 har brustit, de har de själva varit mycket tydliga med. Jag har löpande dialog med vd och står helt bakom de åtgärder som TV4:s ledning nu med kraft och eftertanke initierat och genomför", skriver han i ett sms till Expressen.

Även delägaren och styrelseordföranden i Bonnier AB, Carl-Johan Bonnier, menar att händelserna på TV4 är oacceptabla men att han samtidigt har förtroende för ledningen. I samma artikel uttrycker Rolf van den Brink, chefredaktör på Dagens Opinion och branschkunnig, kritik.

– Man tar bort saker som kan skada TV4 genom att peta Timell och tillsätta en utredning. Men man kan inte undgå att det här har pågått väldigt länge och att man låtit det ske, för att det funnits pengar att tjäna, säger van den Brink.

Alphabet-aktien rusar efter senaste kvartalsrapporten
Under natten har flera av de globala nätjättarna presenterat sina kvartalsrapporter för Q3. Ett av de bolag som visar en positiv trend är Google och YouTubes moderbolag Alphabet. Den största drivkraften bakom bolagets ökade intäkter är att Google Ads klickas mer än väntat, speciellt i Asien, det rapporterar CNBC.

YouTube-tittande på TV ökar med 70 procent

Varje dag tittar användare världen över på 100 miljoner timmar YouTube-material på sina tv-apparater, det rapporterar Recode. Det innebär en ökning med 70 procent i jämförelse med förra året. Siffrorna presenterades av Alphabets vd Sundar Pichai i samband med att bolagets kvartalsrapport presenterades. YouTube har de senaste åren försökt tävla med de traditionella tv-bolagen och har lanserat funktioner som YouTube Red och YouTube TV.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.