Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Frändén: Är det ens möjligt att få en jämställd sportjournalistik?

Publicerad: 24 november 2017, 09:30

Foto: Carl-Johan Söder/SVT

I en krönika i Aftonbladet ställer sig Johanna Frändén frågan varför kvinnliga sportjournalister får frågor om varför de marginaliseras och att de genom karriären tvingas balansera mellan viljan att säga ifrån och "skoja med" i sexistiska jargonger.


Ämnen i artikeln:

#MeTooSportjournalistikAftonbladetJohanna FrändénSportbladet

I krönikan berättar Johanna Frändén att hon nyligen var med i det 80:e avsnittet av en sportpodcast, Frändén var då den första kvinna som gästade podden. Hon ställer sig frågan varför det är kvinnor själva som får svara på frågor varför de marginaliseras inom sportjournalistiken istället för män och menar att det bara var en tidsfråga innan kvinnor inom idrotten reste sig upp och sa ifrån mot sexismen.

"Det finns ingen annan samhällelig arena som är så grundläggande sexistisk att vi knappt reflekterar över det", skriver hon.

Frändén menar att den nya medievärlden med starka personliga sociala kanaler, webb-tv och poddande inneburit en backlash för kvinnor.

"Den nya multijournalistmarknaden efterfrågar egentligen fotbollssupportrar med en medial plattform; de där som hänger med grabbarna framför tv:n i soffan, live-bettar på Premier League och kan varenda vänsterback i Wolverhampton sedan andra världskriget. Om man är "skön" och kan bidra med "bra surr" är man hemma. "Skön" kan ersättas med några andra epitet som "legend" och "king" och är en valuta som är förbehållet män."

Hon berättar vidare om hur alla kvinnor inom sportjournalistiken vet vilka de värsta förbrytarna inom kategorin är och att man inför varje erbjudande om jobb på en annan redaktion måste fundera på vilka som jobbar där.

"Locket har åkt av nu, i snart sagt alla lager av samhället, och det smutsiga bottenslammet är på väg upp till ytan. Idrottsrörelsen har sina stenar att vända på, sportjournalistiken andra. Frågan är om det går att bygga en jämställd kultur i en värld som är så impregnerad av maskulina skitideal?"

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.