Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Frankrike utmanar Apple på iPad

Publicerad: 7 december 2010, 10:03

Åtta franska nyhetstidningar och teleoperatören Orange utmanar Apple med en ny digital kiosk. Ambitionen är att bli lika enkel som Apples Itunes och Amazon.


Media ser Apples iPad och andra läsplattor som möjligheten att ta betalt för digitalt innehåll. Men samtidigt ogillar de flesta mediebolag att åtminstone Apple tar 30 procent av intäkterna och hela relationen med kunden.

Därför har de franska dagstidningarna Le Figaro, Libération, Le Parisien, L’Équipe, Les Échos och veckomagasinen L’Express, Le Nouvel Observateur och Le Point i ett konsortium som kallas Economic Interest Group.

EIG ska bygga en digital kiosk, e-Presse Premium, där tidningarna sätter sina egna priser och ha direkt relation med betalande läsare.

– Vi vill skapa ”ett-klick-shopping” för media, Frédéric Filoux, vd för EIG

Franskt nyhetsmedia är en av de minst lönsamma i Europa. Förra året gav den franska regeringen ett stödpaket värt 5,5 miljarder kronor till nyhetstidningarna. Trots det finns det risk att det nya konsortiet kan anklagas för att strida mot EU:s antitrustlagar.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.