Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Frankrikes president pressar Google

Publicerad: 31 oktober 2012, 07:43

Francois Hollande.

Foto: Pressbild.

François Hollande ställer sig på de franska mediehusens sida. Nu kräver den franska presidenten att Google betalar när de återpublicerar nyhetstexter. Orsaken är att franska branschaktörer har klagat på minskade annonsintäkter.


Ämnen i artikeln:

Google

En strid har blossat upp mellan en av Europas supermakter och den  digitala jätten Google. Nu vill Frankrikes president François Hollande stifta en lag som tvingar sökmotorn att betala när de sprider franska  nyheter. En ny lag kan träda i kraft redan innan utgången av 2012. Det  rapporterar IDG News.

Kraven har sin utgångspunkt i att de franska mediehusen har klagat på  att deras läsare ofta nöjer sig med att läsa rubriken och en kortare  sammanställning på Google News.

De franska nyhetssajterna tappar på så sätt sidvisningar när besökarna  inte klickar sig vidare till orginalsajten. Vilket på sikt riskerar att  dränera annonsintäkterna för det innehåll som mediehusen själva fått  fram.

Under måndagen ska Googles styrelseordförande Eric Schmidt ha träffat  president François Hollande och två franska ministrar för en diskussion  kring kraven från mediehusen.

Enligt uppgift är presidentens linje att Google inte betalar  tillräckligt med skatt i Frankrike i proportion till det värde som det  franska nyhetsmaterial ger sökjätten.

François Hollande vill få till överenskommelse mellan Google och de  franska mediehusen före årets slut. I annat fall kan det bli tal om  lagstiftning.

I Tyskland finns en sådan lag på förslag som innebär en utvidgning av  copyrightskyddet för nyhetsklipp som återpubliceras av sökmotorföretag.  På så sätt kan mediehusen hitta en ny intäktskälla.

Google väljer att inte kommentera diskussionen. Företaget hävdar att lagförslaget skulle vara skadligt för internet.

Under 2011 föreslogs en så kallad Googleskatt som skulle kompensera de  franska mediehusens förlorade annonsintäkter, men det förslaget drogs  tillbaka.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.