Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Franzén har börjat städningen

Publicerad: 9 april 2014, 13:09

Tomas Franzén.

Foto: Andreas Elgstrand.

Rivstart för nya Bonnier-vd:n Tomas Franzén. TV4 lägger ned lokal-tv. – Vi måste göra vad som krävs, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Casten AlmqvistTomas FranzénBonnier

TV4-gruppen med vd Casten Almqvist i spetsen meddelade tidigare idag att  man drar ned lokal-tv-verksamheten med 140 tjänster.

Bonniers nye vd,  Tomas Franzén, är övertygad om att det är rätt väg att gå.
– Från ett ägarperspektiv så delar vi den bedömning och prioritering som  TV4 gör. TV4 är en kommersiell aktör och vi befinner oss i en  föränderlig och starkt konkurrensutsatt TV-marknad. Då måste man göra  vad som krävs för att ha handlingsfrihet, säger Tomas Franzén.

TV4:s  stora neddragning av lokal-tv-verksamheten innebär att 140 tjänster  försvinner och att cirka 25 reportrar ska bevaka hela landet.

Hur ska TV4 kunna leva upp till mångfaldskravet nu?
–  Vi vill ha kvar ambitionen att kunna vara ett bra tv-hus och erbjuda  hög journalistisk kvalitet. Men vi måste ha resurserna som krävs för  det, säger Tomas Franzén.

Han ska TV4 kunna behålla budskapet ”En del av Sverige”?
–  Vi ersätter vårt inrikesnät med 30 korrar i landet och vår bedömning är  att vi fortfarande kan vara en del av Sverige, säger Tomas Franzén.

TV4:s  profilerade ekonomireporter Jens B Nordström efterlyser visioner om vad  Casten Almqvist ska göra i stället. Hur ser du på det?
– Det får du ta med TV4, men vad jag kan säga är att jag delar deras uppfattning att det  här tyvärr är en nödvändig åtgärd om än en väldigt smärtsam sådan. Det  här är något av de tuffaste sakerna man kan göra som ägare och ansvarig  för verksamheten.

Men rimmar inte neddragningsbeskedet illa med att TV4 gör miljardvinster?
–  Det är ingen hemlighet för någon att linjär tv står inför stora  utmaningar framöver. Tv-tittandet förändras i rask takt och och TV4 måste möta  konsumentens förändrade behov.

Han menar att det  är bara att titta på den tillgängliga statistiken så ser man vilken verklighet som TV4 snabbt måste anpassa sig till.

Du har knappat hunnit tillträda som Bonnier-vd. Det måste ändå kännas som en ganska speciell start?
–  Det är oerhört tufft och tråkigt, men verkligheten är dessvärre vad den  är. Vi är i en konkurrensutsatt bransch och har inte 4,5 miljarder kronor  i licensintäkter att hysta in, säger Tomas Franzén.

TV4 har fattat ett så kallad preliminärt inriktningsbeslut. Det formella styrelsebeslutet fattas först inom ett par veckor, enligt Bonniers kommunikationschef David Salsbäck.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.