Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fredrik Virtanen ändrar sig om anmälan mot Resumé och SVT

Publicerad: 27 november 2017, 13:44

Fredrik Virtanen.

Foto: Aftonbladet

Aftonbladets Fredrik Virtanen ändrar sig och tänker inte anmäla Resumé och SVT för grovt förtal. Han kommer istället att anmäla Resumé och SVT till Allmänhetens Pressombudsman (PO).


Ämnen i artikeln:

Johan Såthe#MeTooResuméFredrik VirtanenCissi Wallin

Resumé publicerade i lördags en längre intervju med medieprofilen Cissi Wallin.

Under den återkommande vinjetten "Helgintervjun" berättade Cissi Wallin om beslutet att i sociala medier anklaga Fredrik Virtanen offentligt för att ha våldtagit henne, trots att det påstådda övergreppet preskriberats och innan dess inte fått juridisk framgång.

Cissi Wallins angrepp på Fredrik Virtanen är enligt många experter starkt bidragande till att #Metoo-rörelsen har fått starkt genomslag i Sverige. Resumés intervju fokuserade på att lära känna en av #Metoo-rörelsens förgrundsfigurer, Cissi Wallin. Tanken var förstå och förklara hur hon tänker om både sin egen publicering och fenomenet i stort.

Aftonbladets Fredrik Virtanen reagerade starkt på intervjun och menade att han borde fått ge sin syn på vad Cissi Wallin sa intervjun.

– När Fredrik Virtanen hörde av sig till mig gavs han direkt möjlighet att skriva ett genmäle eller bli intervjuad om innehållet i artikeln, vilket han efter en tids betänketid avstod från, säger Resumés chefredaktör Johan Såthe.

Artikeln uppdaterades efter samtalet med kommentarer från en lång intervju i Aftonbladet där Fredrik Virtanen berättade tydligt om hur han såg på anklagelserna från Cissi Wallin. Resumé lade också in en länk till intervjun i Aftonbladet.

På lördag kväll skickade Fredrik Virtanen ett meddelande till antal medier, bland annat Resumé, om att han skulle anmäla Resumés och SVT Nyheters ansvariga utgivare (Johan Såthe och Charlotta Friborg, reds anm) för grovt förtal.

Resumé skrev då så här om Fredrik Virtanens anmälan.

Vid lunchtid på måndag har Fredrik Virtanen ändrat sig, nu är Resumé och SVT "tills vidare" anmälda till PO. Virtanen har även sedan tidigare anmält publiceringar i Expressen och Svenska Dagbladet, som han anser har publicerat "12-15 år gamla rykten" till PO.

Fredrik Virtanen har för tillfället timeout från sin tjänst på Aftonbladet i väntan på en utredning som arbetsgivaren tagit initiativet till.

Fredrik Thambert

Dela artikeln: