Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fredrik Virtanen anmäler Cissi Wallin för grovt förtal

Publicerad: 8 mars 2018, 07:05

Cissi Wallin.

Foto: Andreas Rågsjö-Thorell.

En förundersökning är inledd mot Cissi Wallin, Meters ex-vd självkritisk kring Martin Timell och Snapchat på väg att sparka 100 personer. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Martin TimellAnna RydinFredrik VirtanenTV4Cissi WallinSnapchat

Efter att höstens Metoo-rörelse dragit igång, la medieprofilen Cissi Wallin ut ett inlägg på Instagram där hon anklagade Fredrik Virtanen för våldtäkt. Enligt Cissi Wallin ska händelsen ha ägt rum 2006 och polisanmälts 2011. Inlägget fick stor spridning även i traditionella medier och har i skrivande stund 37 505 gillamarkeringar.  Det fick också fler kvinnor att rikta anklagelser mot Fredrik Virtanen. Det hela ledde slutligen till att Fredrik Virtanen avslutade sin anställning hos Aftonbladet.

Men nu väljer han att anmäla Cissi Wallin för grovt förtal. Det skriver Cissi Wallin själv på sitt Instagramkonto.

– Virtanen, min och flera andras förövare tänkte nog att han var smart. Tänkte att han väntade tills ”värsta #metoo-strormen” lagt sig, för att sen anmäla mig för grovt förtal. Och jag är beredd att ta den smällen och till skillnad från honom – stå för mina handlingar, skriver Cissi Wallin i inlägget.

Den 24:e januari beslutade åklagaren att inleda en förundersökning för grovt förtal.

Fredrik Virtanen nekar till våldtäktsanklagelserna. Tidigare i år har han även anmält Resumé till PO.

– Den anmälan jag uppmanade henne att göra mot mig är utredd och avfärdad sedan länge. Varför kan alla läsa i den omfattande förundersökningen. Nu väntar en ny rättsprocess som också måste respekteras, säger Fredrik Virtanen, och fortsätter:

– Laglösheten på sociala medier är ett hot mot alla i den här demokratin. Dagligen utpekas oskyldiga på nätet av människor med personliga agendor och själviska motiv. Ett samhälle går sönder med parallella domstolar. Å ena sidan ett rättsväsende, å andra sidan en lynchjustis som hänger ut folk och godtyckligt dömer efter tidens opinioner och trender. Jag är innerligt tacksam för att staten tar problemet på största allvar och hoppas att rättvisa till sist ska skipas.

Meters ex-vd om Timell: ”Nu har han ställt till det igen”
En annan person som pekades ut i Metoo-rörelsen är Martin Timell, som sedermera fick sparken från TV4.  Han anklagades för en misstänkt våldtäkt som påstås ha ägt rum för snart tio år sedan.

I veckan åtalades Martin Timell för våldtäkt. Han ska genom våld ha tvingat en person att tåla en sexuell handling bestånde i att han förde in sina fingrar i hennes underliv, enligt åklagaren. I förundersökningen, som Aftonbladet har tagit del av, uttalar sig Meters dåvarande vd Anna Rydin. Hon har i en tidigare intervju med Aftonbladet hävdat att hon inte kände till några fler anklagelser mot Martin Timell. Men i polisförhör har hon sagt:

– Jag tänkte ”nu har han ställt till det igen” men jag tänkte att det kanske var ett misstag, att Martin kanske ”råkat” stoppa in sin hand, säger hon till polisen.

Hon är självkritisk när Aftonbladet på nytt talar med henne. På frågan om hon kunde gjort något annorlunda, svarar hon:

– Mycket. Framför allt hade jag inte nöjt mig med att tro att kvinnan var ok. Vi skulle ha ställt mycket bättre frågor, hållit i, följt upp och gått till botten med händelsen. Det smärtar mig att vi inte hanterade det bättre.

Uppgifter: Snapchat på väg att sparka 100 personer
Snap, det bolag som äger plattformen Snapchat, ska göra sig redo att sparka omkring 100 personer som jobbar på ingenjörssidan. Det uppger källor för CNBC och Cheddar. Detta skulle i så fall vara den andra gången på kort tid som Snapchat gör sig av med anställda. I januari sade de upp ett 20-tal personer. Bolaget har ännu inte kommenterat de nya uppgifterna. Det skriver CNBC.

Löwengrip mäktigaste kvinnan i näringslivet
Isabella Löwengrip
, som förr gick under namnet Blondinbella, utses till näringslivets mäktigaste i den årliga rankingen som tidningen Veckans Affärer gör. Isabella Löwengrip byggde 14 år gammal upp bloggen ”Blondinbella” och är i dad en affärskvinna. Hon har bland annat använt sin plattform till att lansera en egen skönhetsserie. Förstaplatsen knep hon tillsammans med Kerstin Hessius, som är vd på tredje AP-fonden.

Facebook raderar inlägg från premiärministers stabschef
Det är Ungerns premiärministers stabschef Janos Lazar som har fått en invandringskritisk video som han postat på Facebook borttagen.  Där ska han bland annat ha sagt att det är invandrare som är anledningen till att brottsligheten i Wien ökar. Videon har tagits bort eftersom den bryter mot Facebooks riktlinjer, enligt en skärmdump som Jamos Lazar själv lagt upp efter händelsen. Det skriver Reuters. 

Kimmel och Trump i Oscarsgnabb
Programledaren Jimmy Kimmel, som också agerade Oscarsvärd i år, gnabbas med Donald Trump på Twitter. Det skriver Deadline. Orsaken är Oscarsgalans rekordlåga tittarsiffror, vilket fick Trump att i ett twitterinlägg konstatera: ”Vi har inga stjärnor längre – förutom er president (bara skojar, så klart)”. Då svarade Jimmy Kimmel med: ”Tack, presidenten med lägst förtroendesiffror någonsin”. Och sedan konstaterade han i sitt program på ABC:

– Mitt Twitterinlägg fick dubbelt så många lajks som ditt.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.