Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fredrik Virtanen får lämna Aftonbladets ledarsida

Publicerad: 29 oktober 2017, 09:05

Fredrik Virtanen.

Foto: Aftonbladet

Efter anklagelserna om våldtäkt och sexuella trakasserier – nu petas Fredrik Virtanen som kolumnist på ledarsidan.


Ämnen i artikeln:

#MeTooAftonbladetKarin PetterssonFredrik VirtanenCissi Wallin

Fredrik Virtanen har tagit "time-out" från Aftonbladet i väntan på en internutredning om anklagelserna som har riktats mot honom av flera kvinnor. Hans vara eller icke vara på tidningen svävar fortfarande i osäkerhet, men nu står det klart att han inte kommer skriva mer för Aftonbladets ledare.
"Ledarsidan är tidningens röst. Det är en väldigt speciell roll att skriva här. Oavsett vad utredningen kommer fram till, så är min bedömning att Fredrik Virtanen inte längre kan medverka på Aftonbladets ledarsida" skriver Karin Pettersson, politisk chefredaktör, i en kolumn.

Det var Cissi Wallin som för två veckor sedan gick ut i sociala medier och berättade om att hon blivit våldtagen av Virtanen år 2006. Några år sedan anmälde hon det påstådda övergreppet, men förundersökningen lades ner 2012 efter bedömningen att den inte var tillräcklig för ett åtal. Sedan dess har fler kvinnor vittnat om att Fredrik Virtanen har förgripit sig och betett sig olämpligt mot dem. I onsdags tog han bladet från munnen och bemötte anklagelserna i en intervju med Aftonbladet.
– Det hände saker när jag missbrukade och missbruk gör människor helt annorlunda. Jag uppförde mig som en tölp men har inte drogat eller våldtagit någon, säger han bland annat i den.

Vad Virtanen kommer göra i framtiden, om han får stanna på tidningen, är oklart. Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén avvaktar resultatet av internutredningen innan hon fattar beslut.
– Som politisk chefredaktör bär Karin Pettersson ansvar för ledarredaktionen och det är hon som avgör vilka röster som förekommer där. Det är, som hon själv skriver, vår opinionsjournalistik som är Aftonbladets politiska röst i samhällsdebatten. Jag har full förståelse för att hon landar i det här beslutet, säger hon till Aftonbladet.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.