Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fredrik Virtanen talar ut om anklagelserna och UG:s granskning

Publicerad: 30 maj 2018, 11:57

Fredrik Virtanen

Den tidigare Aftonbladetmedarbetaren talar ut i en intervju med lokaltidningen Corren: "Det känns faktiskt som att Uppdrag granskning och reportern Lina Makboul räddat mitt liv med god journalistik om fruktansvärt dålig journalistik."


Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningCorrenFredrik Virtanen

Uppdrag Granskning granskar i sitt senaste avsnitt mediernas metoo-rapportering kring journalisten och författaren Fredrik Virtanen. Virtanen har anklagats av Cissi Wallin för en våldtäkt som ska ha ägt rum i samband med en festkväll 2006. Han har själv nekat till alla anklagelser. I medierna publicerades både namn och bild på Fredrik Virtanen, som även lämnade rollen som journalist på Aftonbladet.

Lokaltidningen Corren har gjort en intervju med Fredrik Virtanen, som tidigare jobbat på tidningen och är uppvuxen i området, angående UG-reportaget.

– Det känns faktiskt som att Uppdrag granskning och reportern Lina Makboul räddat mitt liv med god journalistik om fruktansvärt dålig journalistik, säger han bland annat till tidningen.

Resumé skrev igår om den kritik som riktats mot programmet, där Cissi Wallin gick ut på sociala medier och tyckte att UG-reportern Lina Makboul använt sig av härskartekniker och gång på annan avbrutit henne i en intervju i programmet.

""Min berättelse, min sanning skulle helt uppenbart smulas sönder. Hon hånskrattade, använde tydliga härskartekniker, behandlade mig som om jag vore en kommunpolitiker som förskingrat skattepengar. När det jag är är en kvinna som orkat och vågat berätta om (och anmäla) en våldtäkt och en förövare som minst 15 andra kvinnor också berättat om", skrev Cissi Wallin på sin Instagram under söndagen.

Det har också skrivits om att Lina Makboul och Fredrik Virtanen ska ha varit bekanta sedan tidigare, vilket dementeras av Virtanen i intervjun med Corren. Uppgifterna har även dementerats av Uppdrag Gransknings ansvarige utgivare Ulf Johansson.

– Nu ljugs det för att smutskasta en av Sveriges mest seriösa redaktioner. Det är total lögn att vi skulle känna varandra, reportern och jag. Att jag varit på fest där även hennes bror befunnit sig är säkert sant, jag har varit på fest med tusentals personer. Jag skulle inte ens känna igen brodern om jag såg honom. Jag hade aldrig hade någon kontakt med reportern innan hon började granska mig och medias haveri. Drevet som Lina Makboul nu får utstå på sociala medier känner jag igen mig i. Folk går på lögner, det är otroligt vidrigt vad hon tvingas utstå, säger Virtanen till Corren.

Även Uppdrag gransknings ansvarige utgivare, Ulf Johansson, tar sin kollega och reportaget i försvar.

– Den stora styrkan med hela metoo-rörelsen är naturligtvis att den satt fokus på det faktum att kvinnor systematiskt utsätts för kränkande behandling och rena övergrepp. Men det är inte detsamma som att det är acceptabelt att kasta all journalistisk etik överbord, skriver han i en kommentar.

I programmet får tidningen Svenska Dagbladet hård kritik för en artikel de skrev i samband med anklagelserna mot Fredrik Virtanen. I artikeln framkommer det att tolv kvinnor anklagade journalisten för övergrepp och trakasserier, men UG menar att bara sex av dessa tolv återges i artikeln.

– Vi har pratat med tolv kvinnor, vi har redogjort för det i ingressen, i rubriken. Det är inte helt nödvändigt tyckte vi då att varje enskilt fall ska listas upp, säger Fredric Karén, Svenska Dagbladets chefredaktör och ansvarige utgivare, till SVT.

Programmet finns tillgänligt på SVT Play och sänds ikväll 20.00 på SVT1.

Alex Hartelius

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.