Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fredrik Virtanen talar ut om våldtäktsanklagelserna i Aftonbladet

Publicerad: 25 oktober 2017, 11:43

Foto: Lina Siksjö/Aftonbladet

Drygt en vecka efter att Fredrik Virtanen anklagats för våldtäkt av Cissi Wallin väljer Aftonbladet nu att publicera en intervju om anklagelserna med den egna profilen.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson Olsén#MeTooMartin TimellAftonbladetFredrik Virtanen

Förra måndagen gick journalisten och krönikören Cissi Wallin ut på sin Instagram och namngav den manliga medieprofil, Fredrik Virtanen, som ska ha våldtagit henne 2006, en våldtäkt som polisanmäldes 2011. Utredningen har sedan dess lagts ned.

Wallin har tidigare berättat om händelsen men valde nu att namnge Virtanen. Till en början var medierna restriktiva i sin bevakning av händelsen och namngav således inte Virtanen. Igår valde dock Expressen att gå ut och publicera Virtanens namn, något tidningens chefredaktör Thomas Mattsson motiverade med att det samlade underlaget blivit så pass stort.

Tidigare har Aftonbladet valt att gå ut med namnen på Martin Timell och Lasse Kronér, två profiler som också anklagats för sexuella trakasserier. Dock inte Virtanen.

– Det är en händelse som ligger elva år tillbaka i tiden. Den är utredd av polisen och förundersökningen är nedlagd eftersom brott inte kunde styrkas. Därmed finns det inget skäl för namnpublicering enligt de pressetiska reglerna, motiverade Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén den uteblivna namngivningen.

Nu har utigvaren bytt fot. I en lång intervju med Fredrik Virtanen ställs han till svars av Aftonbladets reporter Ebba Thornéus. Virtanen berättar att han betett sig "tölpigt" under en period präglad av alkohol och droger. Han nekar bestämt till våldtäksanklagandet och menar att han heller inte drogat någon, något han också blivit beskylld för.

På frågan om han anser att Wallin och de övriga som beskyllt honom för våldtäkt ljuger svarar han:

– Jag vill inte påstå något faktiskt. Om hon har upplevt det så så är det hemskt beklagligt och något som jag länge varit ledsen över. Dessutom har polisen utrett det mycket noggrant. Det var till och med jag som uppmanade henne via advokat att göra den anmälan.

Parallellt med Virtanens intervju återpublicerar Aftonbladet delar av den intervju tidningen gjorde med Wallin 2012 där.

– Han drogade mig och våldtog mig. Efteråt fick han mig att tro att vi hade haft frivilligt sex och skickade sms med texten ”Tack för en härlig kväll!” och liknande, berättade Wallin i en intervju med Aftonbladet 2012

En av anklagelserna mot Virtanen är att han ska ha drogat och våldtagit en 19-årig kvinna i Eskilstuna 2002. Han menar dock att han 2002 inte befunnit sig i staden och att anklagelserna är märkliga. Virtanen ska även ha kontaktat en 14-årig praktikant om hon vill ligga med honom.

– Till att börja med hade jag ingen aning om att hon var 14 år och det är uppenbart att det var ett skämt. Det blir tokigt om man plötsligt är någon typ av pedofil. Jag tycker det var jättetölpigt av mig att skriva så och jag förstår att det inte roligt för henne eftersom hon var 14 år, vilket jag inte visste när jag skrev det.

På frågan om han anser att han blivit uthängd i medier svarar Virtanen:

– Ja, det gör jag. Jag tycker det är hemskt att det rått lynchjustis på internet. Vi har ett rättsväsende i landet som bör hantera frågor om brott. Jag tycker inte man ska hänga ut personer på sociala medier i drev. Den som anklagas kan omöjligen försvara sig.

Virtanen säger att han är feminist och fortsätter att kämpa för de frågorna men att han inte kunnat "vara perfekt" på grund av missbruk av alkhol och droger.

Hur tänker du kring din framtid? frågar Ebba Thornéus.

– Jag vet inte. Jag ska troligtvis skriva om detta, lite mer gediget än i den här hetsiga drevformen som pågår nu.

Virtanen berättar att han själv velat skriva om händelsen tidigare men att han föregicks av Expressens "nekrolog".

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.