Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fredrik Wikingsson: Vi gör motsatsen till karaoke

Publicerad: 11 juni 2015, 08:14

Årets upplaga av Breaking News med Filip och Fredrik har fått mycket reaktioner från tv-tittarna.

Arga barn, utskällning av politiker och en full artist i direktsändning. Årets säsong av Breaking News med Filip och Fredrik har fått stort genomslag på sociala medier. För Fredrik Wikingsson handlar det om att göra mer av sådant som betyder något. Och man jobbar aktivt för att få med kvinnor i programmet.


Ämnen i artikeln:

Fredrik WikingssonBreaking NewsFilip HammarKanal 5

Rubrikerna i kvällstidningarna har duggat tätt och många har delat klippen på sociala medier. Årets säsong har fått mycket uppmärksamhet utanför Kanal 5:s väggar.

Det började med att artisten Little Jinder blev berusad på tequila. Sedan skämtade man om några femteklassare som ville rädda sitt favoritprogram på UR. Barnen fick senare komma till programmet och försvara sig.

Proceduren upprepade sig när TV4-profilen Jessica Almenäs kritiserade intervjun med Mando Diaos avhoppade sångare Gustaf Norén. Även hon välkomnades till programmet, hon fick till och med ersätta Filip Hammar som programledare.

– Jag tror att det här har varit den mest relevanta säsongen av Breaking News, säger Fredrik Wikingsson till Resumé.

Efter att duon gjort den hyllade dokumentären "Trevligt folk" om det somaliska bandylandslaget i Borlänge har man fått en ny bild av vad underhållning kan vara.

– Filip och jag kanske är mer sugna på att göra saker som betyder något, säger Fredrik Wikingsson.

– Det finns kanske lite mer subjektivitet nu än förut.

– Jag är väldigt lycklig över hur pgrammet har blivit. Om vi gör det här igen så kommer det nog bli mer av det här.

På ett sätt är Fredrik Wikingsson förvånad över att programmet har lyckats få så mycket uppmärksamhet.

– Virala klipp i USA är karaoke. Man ska sitta och sjunga i en bil med en kändis. Det vi gör är ju motsatsen till karaoke.

Han tycker inte att man tog politisk ställning när han häromdagen läste upp ett skriftligt uttalande från redaktionen efter att moderaten Tobias Billström gått i polemik mot Aftonbladets ledarkrönikör Somar Al Naher. Däremot har han fått mycket positiv respons. Men även hatiska mail.

– Det har rasslat på bra med meddalanden med ordet "landsförrädare" om jag säger så.

Programmets producent Caroline Ringskog Ferrada-noli tycker inte att subjektivitet är rätt ord för att beskriva vad som är nytt med årets upplaga av Breaking News.

– Om vi tycker något och bottnar i det så försöker vi inte frisera det. Däremot försöker vi hitta det bästa eller roligaste sättet att säga det på just för den nyheten.

Enligt henne finns det inte någon särskild tanke för hur Breaking News ska få genomslag i andra medier.

– Vi har ingen strategi när det gäller viralitet. Inte på ett enda möte har vi nämnt det ordet.

– Däremot vill vi göra sådant som vi bryr oss om. Det ska inte i första hand vara trevligt utan kritiskt och roligt.

Caroline Ringskog Ferrada-noli säger att man har en bra redaktion som brinner för sin uppgift och att man har en del tankar kring vad som gör programmet bra och angeläget.

– Vi har en policy att få in kvinnor i programmet och det gör att det bli bättre för om det är en homogen grupp så blir det sämre tv. Det är tråkigt att bara titta och lyssna på män. Det blir ett synskadat sätt att se på omvärlden.

Mika Wallgren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.