lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Frias för nampublicering av mördaren som ville bli läkare

Publicerad: 5 oktober 2010, 13:36

Pressens Opinionsnämnd, PON, friar Aftonbladet och Aftonbladet.se för att ha publicerat namnet på en tidigare nazist – delaktig i mordet av Björn Söderberg – som ville bli läkare.

Ämnen i artikeln:

AftonbladetJan Helin

KB

Karl-Johan Byttner


Jan Helin. Foto: Aftonbladet.

– Jag har inte läst beslutet ännu, men vi bedömde att hans identitet hade stort allmänintresse. Pluggar du till läkare är du beroende av allmänhetens förtroende, säger Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet.

Det var den 18 januari Aftonbladet publicerade en artikel med rubriken Mördare vill bli läkare igen. Tidningen redogjorde bland annat för hur syndikalisten Björn Söderberg mördades med sex skott i huvudet utanför sin bostad i södra Stockholm i oktober 1999.

Den person PON-ärendet rör och en annan nazist fick elva års fängelse. Det var alltså efter att personen släppts ut, bytt namn och fått skyddad identitet det hösten 2007 stod klart att denne börjat läsa till läkare vid Karolinska institutet i Solna.

Vintern 2008 visade det sig att den tidigare dömde fuskat med betygen och kastats ut från utbildningen. Efter detta kom han alltså in på läkarutbildningen vid Uppsala universitet i stället, vilket alltså framgår av Aftonbladets artikel.

Anmälaren menade att han inte är någon offentlig person och inte ska behöva stå med att Aftonbladet publicerar namn och bild och att syftet inte kan ha varit något annat än att trakassera honom och hans närmaste.

Anmälaren menade också att denne sedan två år tillbaka avtjänat sitt fängelsestraff och att han ända sedan 1999 inte umgåtts med människor inom den högerextremistiska miljön.

Anmälaren var också kritisk till att Aftonbladet kallat honom nazisten. Han var däremot inte kritisk till Aftonbladets diskussion om en person med hans bakgrund verkligen skulle kunna bli läkare.
PO anser att det har ett stort allmänintresse att anmälaren dömts för ett av 1990-talets mest brutala mord och att en person med sådan bakgrund vill utbilda sig till läkare.

I ett första skede då det blev känt att fd mördaren börjat läsa till läkare vid Karolinska institutet valde de flesta tidningarna att inte lämna ut namn och bild, men själva kopplingarna till brottet var så starka att det inte rådde något tvivel om vad vederbörande hette vid tiden för mordet, resonerade PO.

Även då det kom fram att personen återigen antagits till läkarstudier valde många tidningar att avstå från att nämna anmälaren vid namn.

Här menar PO att personen trotsat Socialstyrelsens besked om det inte var lämpligt att denna läste till läkare och att detta har ett stort allmänintresse.  Då finns heller ingen anledning at klandra Aftonbladet för att ha publicerat namn och bild. Detsamma gäller att Aftonbladet kallat det mord.

– Det är ett tämligen unikt fall. Men min uppfattning är att gränserna för namnpublicering har flyttats och att vi ser ett trendskifte. Men det är svårt att säga exakt hur och vart det hela tar vägen, säger Jan Helin.
Han menar att medierna inte längre har monopol på offentligheten och att på nätet kan ett namn på en dömd eller misstänkt bara vara några knapptryckningar bort.

Han anser också att alltfler tar till sig internationella medier och här finns ett helt annat synsätt kring namnpublicering:

– I andra länder finns det ett naturligt allmänintresse då någon döms för brott. Så Sverige har en ovanlig pressetisk hållning i frågan, säger Jan Helin.

Samtidigt konstaterar PO att varken anmälaren eller hans medbrottsling tagit på sig skulden för mordet de dömdes för och av den anledningen var det kanske mindra bra av Aftonbladet att slå fast att:

”…anmälaren skjutit sitt offer i huvudet med sex skott.”

Visserligen menar anmälaren att han så här längt efter mordet och avtjänat straff borde slippa bild- och namnpublicering, men PON går alltså på PO:s linje.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev