Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Frida Boisen blir ny programledare för Trolljägarna

Publicerad: 17 maj 2018, 08:56

Foto: Pressbild

Frida Boisen berättar för Resumé om sin nya programledarroll och de personliga erfarenheterna av näthat: "Som kolumnist, publicist och journalist har jag själv drabbats som många andra i vår bransch".

Ämnen i artikeln:

TrolljägarnaTV3Frida Boisen

AH

Alex Hartelius


Frida Boisen har många strängar på sin lyra. Hon är sedan tidigare programledare för Lyxfällan, vice vp samt digital chef och ansvarig utgivare för Bonnier Magazines & Brands, SVT-expert inom sociala medier, kolumnist på Expressen, skriver en uppföljare till boken "Digital succé" och nu alltså aktuell som ny programledare i Trolljägarna.

Hur hinner du med allt?
– När man jobbar med saker man verkligen brinner för så går det ihop. Jag gillar att jobba väldigt mycket. Det känns som att jag befinner mig på en härlig och hög nivå. Man ska komma ihåg att allt jag gör görs i team och i samarbete med andra. Det finns grymma personer runt omkring mig. Det är då det blir bra, säger Frida Boisen till Resumé.

Som programledare för Lyxfällan har hon samlat på sig en viss erfarenhet och beskriver programledarrollen som lärorik. Parallellt med alla andra jobb hon har kommer hon fortsätta att leda tittarna i Lyxfällan, men plusar på det med ytterligare en roll i Trolljägarna - där hon kamperar ihop med Robert Aschberg.

– jag fram emot att jobba med Robert Aschberg. Jag respekterar honom och tycker att han är bra som person. Vi har inte jobbat tillsammans tidigare, men nu har vi setts ett antal gånger inför inspelningen och det känns som vi klickar och kommer ha ett grymt samarbete ihop.

Vad är din relation till Trolljägarna sedan tidigare?

– Ett väldigt viktigt och bra program. Det belyser en viktig samhällsfråga om näthat och näthot, som är ett hot mot vår demokrati. Som kolumnist, publicist och journalist har jag själv drabbats som många i vår bransch. Det är fruktansvärt. Jag har suttit i flera rättegångar som målsägande angående olaga hot. Jag har all sympati hos de drabbade. Vi måste fortsätta kämpa mot näthatet och konfrontera nättrollen som förstör människors liv. Lagstiftningen har haft svårt att hänga med i utvecklingen, så det är viktigt att vi belyser det här och gör skillnad.

Frida Boisen har personliga erfarenheter av nättroll. Under sin tid som chefredaktör på GT utsattes hon för grova hot av en medlem från Swedish Defence League. Personen uttalade en hel del hot, figurerade med knivar och dök även upp på redaktionen.
– Så det var inte bara på nätet. När jag kom från lunchen en dag stod det ett adresserat paket där det stod: Frida "Sverige är ett rasistiskt land" Boisen. Bombgruppen för polisen tvingade mig och redaktionen att utrymma lokalen. I paketet låg en stridskniv och koranen. Det blev rättegång av ett eskalerat hot. Personen som utfört hoten blev dömd för brott mot medborgerlig frihet.

Just den benämningen kring ett brott hade inte använts sedan 1950-talet, men efter beslut från hovrätten mildrades domen till olaga hot - en dom som personen dömdes och fick avtjäna fängelsestraff för.

Har hoten påverkat ditt journalistiska arbete?
– Jag har själv vant mig vid väldigt mycket, och det är sjukt i sig. Jag vet inte hur många tusentals mejl och kommentarer jag fått där det varit regelrätt hat, trakasserier och sexistisk skit om vilken "hora" man är. Man är inte bara en liten "hora", utan man är en smutsig "hora", säger hon samtidigt som hon reflekterar över hur andra journalister påverkats av nättrollen.

– Jag har sett undersökningar som journalistförbundet har gjort där många människor känner sig hotade för sin och familjens säkerthet. De vågar inte göra den journalistik som man vill. Det är ett hot mot demokratin. Det gäller även politiker, tonåringar, barn, kvinnor och män - alla samhällsgrupper. Det är sällan som människor får tillräcklig hjälp.

Hur tar du med dig dina personliga erfarenheter in i den nya programledarrollen?
– Jag har många personliga erfarenheter av hur det är att vara drabbad. Förhoppningsvis har jag en djup förståelse för hur de här brotten brukar gå till. När man pratar med offren som hör av sig till oss förstår man verkligen hur sjukt det kan vara.

Hon uppmanar även andra att höra av sig till programmet om de är drabbade av näthat.
– Nu har ni verkligen chansen. Nu kan man få riktigt bra hjälp med att konfrontera näthatarna med att få ett slut på helvetet. Alla är välkomna att höra av sig.

Trolljägarna kommer att sändas på TV3 med start i höst.

<!-- p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545} -->

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev