Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Frida Wallnor tar över rollen som USA-korre för Di

Publicerad: 28 juni 2018, 06:39

Foto: Pressbild

Frida Wallnor byter roll på Dagens Industri. Nu lämnar hon ledarskribentjobbet i Stockholm och blir ny USA-korrespondent för tidningen.


Ämnen i artikeln:

Peter FellmanDI

Med en mångårig erfarenhet som analytiker sadlade Frida Wallnor om och blev journalist. Sedan juni 2016 har hon varit aktiv som ledarskribent för Dagens Industri – ett yrke som gjort att hon lärt sig vara mer åsiktsdriven, vilket varit en utmaning efter att ha jobbat i flera år som analytiker.

Frida Wallnor säger att Dagens Industri gett henne ett erbjudande som hon helt enkelt inte kunde tacka nej till.

– Det är en chans att uppfylla två drömmar samtidigt; att jobba som utrikeskorrespondent och att bo i New York, och också kunna fortsätta jobba för Di som jag tycker är en grym tidning och arbetsgivare, säger Frida Wallnor till Resumé.

I den nya rollen kommer Frida Wallnor bland annat att följa den inrikespolitiska händelseutvecklingen som mellanårsvalen i november, Trumps agerande och utvecklingen i de pågående handelskonflikterna, och USA:s agerande globalt.

– Det är frågor som jag till stor del redan bevakar som ledarskribent. Jag kommer även att följa centralbanken Fed, börsbolag, och skriva om annat med svensk anknytning för tidningens mer livsstilsinriktade avdelningar. Planen är att vara baserad i New York och ha möjlighet att resa runt i hela landet.

Var det ett svårt beslut att lämna stockholmsredaktionen och flytta till New York?

– Jag har trivts väldigt bra på ledarredaktionen och med mina kollegor. Men Stockholmsredaktionen står ju kvar, det är så jag resonerar. Sen har jag tidigare bott i USA, i Washington DC, när jag jobbade på svenska ambassaden, och även rest en hel del i landet. Bland annat hade jag förmånen att resa runt 8 veckor på den amerikanska landsbygden nu under våren på ett stipendium från en av Wallenberg-stiftelserna, då jag ensam tog mig igenom 17 delstater mestadels med bil. Så det känns som att jag är lite inne i korrespondent-tänket redan.

Utifrån hennes egna livssituation passar en flytt henne just nu. Samtidigt kommer hon att sakna sin familj, vänner och kollegor. Frida Wallnor är även införstådd med att korrespondentlivet kan bli rätt ensamt, men tror samtidigt att många kommer vilja hälsa på henne i en så lukrativ stad som New York.

Hur länge har du tänkt att stanna i New York?
– Jag vet ju hur länge mitt kontrakt sträcker sig, men sen beror allting såklart på hur jag trivs och hur redaktionsledningen tycker att det går. Min lillasyster är livrädd att jag ska träffa en man i New York och aldrig komma hem igen. Vi får se...

Som ledarskribent har hon samlat på sig en rad erfarenheter som hon anser är viktiga inför sitt nya uppdrag.

– Att snabbt kunna sätta en händelse i ett sammanhang och leverera en åsikt med tighta deadlines tror jag att jag kommer ha stor nytta av. Även vanan att stå framför en TV-kamera lär komma till användning.

Resumé skrev den 12 juni om att Peter Fellman återvänder till rollen som chefredaktör för Di, efter en sejour som tidningens korrespondent i New York. Ett av hans huvuduppdrag blir att fortsätta bygga den digitala läsaraffären.

Alex Hartelius

Ämnen i artikeln:

Peter FellmanDI

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.