Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Friends: "På Twitter riskerar man inte ett kok stryk"

Publicerad: 10 januari 2013, 15:44

Alltfler svenskar twittrar. Friends projektledare för Schysst på nätet, Olle Cox, ser med oro på utvecklingen på grund av det många gånger hätska tonläget: – Man blir mer ohämmad på Twitter eftersom man inte ses ansikte-mot ansikte. Dels ser man inte om en person blir ledsen, dels riskerar man inte att få ett kok stryk, säger Olle Cox.


Ämnen i artikeln:

TwitterFriends

Friends följer noga utvecklingen på Twitter.  

Dess främste expert, Olle  Cox, som är projektledare för Schysst på nätet, menar att personer som  exempelvis Cissi Wallin, Hanna Hellquist och Hanna Fahl många gånger får  ta emot oerhört grova påhopp:

– Jag tycker att det grova tonläget på Twitter är något som  samhället måste ta på största allvar. Inte minst för att  Twitter-användandet fortsatt är relativt lågt i Sverige och att  problemen riskar att växa i takt med att användandet ökar, säger Olle  Cox.

.SE:s senaste årliga undersökning Svenskarna och internet visar  exempelvis att 26 procent av alla 12-20-åringar använder Twitter  regelbundet, 16 procent bland 21-35-åringar och 6 procent bland  36-65-åringar.   

4 procent av svenska folket använder också Twitter varje vecka, medan 1 procent per dag gör det varje dag.

Motsvarande siffror för sociala nätverk som Facebook ligger på 47 procent respektive 34 procent:

– Vi måste komma ihåg att när vi talar om Twitter så talar vi fortfarande om något som är relativt litet, säger Olle Cox.

Han menar många glömmer att samma regler gäller i den digitala världen som i den fysiska. Det vill säga man får inte hålla på med sådant som exempelvis förtal, olaga hot och ärekränkning:
– Vi måste bli allt bättre på att få folk att förstå att fenomen som Twitter inte är något laglöst land, säger Olle Cox.

Den  amerikanske forskaren John Suler har myntat begreppet The Inhibition  Effect. Enkelt förklarar innebär detta många har en tendens att bli mer  ohämmade på nätet:

– Om du säger något ansikte mot ansikte så ser du den personens reaktion. Du löper också alltid en fysisk risk. Så fungerar det ju inte riktigt på nätet, säger Olle Cox.

Han  berättar också all forskning visar att barn och ungdomar vill ha vuxna  som förebilder och att vuxnas beteende tas efter av barn.

Det här gäller  även beteeendet på Twitter.

Olle Cox menar samtidigt att många, via  Twitter, också ser en chans att komma närmare offentliga personer:

– Man har insett att man via Twitter kan komma närmare personer som exempelvis  Gudryn Schyman och Fredrik Wikingsson om man lyckas få igång en debatt. Så om man vill reta upp någon så har man möjlighet att göra det på ett annat sätt än tidigare via just Twitter, säger Olle Cox.

Han slås också av hur många som väljer att inte skapa anonyma Twitter-konton, utan som i stället väljer att skylta med namn:
–  Innan många medier tog bort möjligheten att lägga in kommenterar till  artiklarna på nätet valde många att vara anonyma i sina kommentarer. Men  just på Twitter verkar man ha en helt annan inställning till detta här frontar man betydligt oftare med sina åsikter, säger Olle Cox.

Han  exemplifierar också med hur ett otrevligt beteende i digitala kanaler kan  straffa sig och nämner upploppen i Göteborg i höstas.

Här var bakgrunden att en person ska ha lagt ut kränkande bilder på tjejer via fotodelningstjänsten Instagram. Ungdomarna gick bärsärkagång för att få tag på den skyldiga.

–  Jag tycker att frågan har aktualiserats under hösten, där händelserna i Göteborg är ett bra exempel på när bägaren har runnit över,  säger Olle Cox.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

TwitterFriends

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.