söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Frilansare kritiserar Bonnier tidskrifter

Publicerad: 25 maj 2015, 13:39

Mats Carleson, vd Bonnier tidskrifter.

Foto: Andreas Elgstrand

Tre fackförbund varnar frilansare för att skriva på nytt avtal. Men på Bonnier avfärdar man kritiken.

Ämnen i artikeln:

Jonas NordlingSJFBonnier TidskrifterMats Carleson

Det nya avtalet ger Bonnier tidskrifter exklusiv rätt att återpublicera texter och bilder på alla plattformar och även rätten att sälja materialet vidare till andra mediehus.

– Det som kännetecknar avtalen är att man vill frånta upphovspersonen alla sina rättigheter vid ett och samma tillfälle, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet, SJF.

Ersättningen för varje återpublicering är tio procent av grundarvodet. En ersättning som fackförbunden anser är på tok för låg.

– Det handlar om att Bonnier tidskrifter vill förvärva rätten till materialet men inte betala priset, säger Thomas Riesler, förbundsjurist på Svenska fotografers förbund, SFF.

Men på Bonnier tidskrifter anser man att fackförbunden har missat poängen med det nya avtalet.

– Jag tycker nog inte att kritiken träffar rätt. Det går fortfarande att välja andra sätt att sälja material till oss, säger Mats Carleson, vd på Bonnier tidskrifter.

– Vi håller på att bygga upp en contentavdelning och genom det här avtalet så erbjuder vi en ny marknad för frilansar, säger Mats Carleson.

Det nya med avtalet, enligt Mats Carleson, är att Bonnier tidskrifter vill kunna sälja färdiga tidningssidor med både text och bild. Att som frilans få tio procent på grundarvodet för varje återpublicering är i det perspektivet inte en låg siffra. Han påpekar att avtalet löper med tre månaders uppsägningstid för den som inte är nöjd.

Men både SFF och SJF ser en trend där mediehusen i allt större utsträckning vill ha avtal som ger företagen total äganderätt till material när det borde vara frilansarna själva som borde avgöra när och hur det ska publiceras.

– Vi respekterar den fria avtalsrätten men den här typen av avtal gynnar inte våra intressen och därför så rekommenderar vi våra medlemmar att inte skriva under, säger Jonas Nordling på SJF.

Även Bildleverantörernas förening, BLF, rekommenderar sina medlemmar att inte skriva under avtalet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev